Парламентът прие промените във Валутния закон - влезем ли в ERM II курсът на лева няма да е фиксиран

Законодателната промяна е техническа, свързана със синхронизиране на българското с европейското законодателство и задължително условие за влизане на страната ни в ERM II, настоя финансовият министър Владислав Горанов.

Депутатите приеха на второ четене промените във Валутния закон, с които се изменя Законът за Българската народна банка.
Текстовете гласят, че считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове - ERM II, курсът на лева към еврото вече няма да е фиксиран и ще подлежи на преговори с другите страни-членки, Дания и Европейската централна банка.

Новата разпоредба гласи, че от датата на влизане на България в чакалнята на еврозоната - т.нар. механизъм за обменните курсове и ЕРМ-2, официалният валутен курс на лева към еврото ще бъде равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно резолюцията на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове и на икономическия паричен съюз в Амстердам и споразумението в  националните централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове.

На практика това означава, че други държави ще може да искат промяна на сегашното фиксирано съотношение на българския лев към еврото в размер на 1,95583 лв. 

Текстът породи съмнения, че под натиска на страните от еврозоната България ще бъде принудена да се отклони от сегашния курс, което да доведе до обезценяване на българския лев и спестяванията на гражданите и фирмите.

Тези опасения бяха подсилени и от начина, по който се прави промяната. Вносители са депутати от ГЕРБ начело с Менда Стоянова, като по този начин се заобикаля общественото обсъждане.

Управителят на БНБ Димитър Радев успокои тогава, че въпросната промяна е техническа и с нея се осигурява съответствие на нашето законодателство с европейската правна рамка, което било задължително изискване за присъединяване към валутно-обменния механизъм.

Миналата седмица парламентът прие решение, с което даде мандат на управителя на БНБ и на финансовия министър в преговорите с Европейската централна банка и страните от еврозоната да гласуват позиция единствено при при курс на българския лев към еврото в размер на 1,95583 лв.

"С това даваме ясен сигнал и на нашите европейски партньори, и на българските граждани, че ние желаем да влезем в еврозоната, но не на всяка цена, отбеляза след гласуването тогава Йордан Цонев от ДПС, който е съвносител с ГЕРБ на проекта за решение.

Законодателната промяна е техническа, свързана със синхронизиране на българското с европейското законодателство и задължително условие за влизане на страната ни в ERM II, настоя финансовият министър Владислав Горанов. Той увери, че България няма да влезе в чакалнята на еврозоната, ако й бъде наложен друг крус, различен от сегашния.

Въпреки това парламентът задължи със специално решение финансовия министър и управителя на БНБ да защитават настоящия курс – 1.95583 лв. за 1 евро, пред финансовите министри на еврозоната и Европейската централна банка при преговорите за присъединяването на България към общата европейска валута. Ако се окаже, че курсът трябва да бъде променен, тогава страната ще се откаже от приемането на еврото.

С гласуваните днес промени страната ни просто изпълнява процедурата, по която всяка държава- членка на Европейския съюз трябва да мине, за да приеме единната европейска валута, уверяват управляващите.

От 1999 г. курсът е фиксиран в чл. 29 в Закона на БНБ, който досега не е променян. Според него валутният курс на лева към германската марка е един лев за една марка, а когато официалната валута в Германия става еврото курсът лев - евро се определя по официалния курс, по който марката се е конвертирала към еврото. Така е фиксиран валутният курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лв. Записването на курса в закон е гаранция той да не бъде променян набързо и без съгласието на парламента.

Приетият днес текст се добавя като нова алинея към чл. 29 и на практика отминя сегашните разпоредби при влизане в ERM II.

От коментари на депутати в кулоарите на Народното събрание се разбра, че единствено народните представители от "БСП за България" са гласували "против". Миналата седмица те поискаха гаранциите, че фиксираният курс на лева към еврото няма да бъде променян да бъдат записани в закон, а не - в решение на Народното събрание.

Макар решението да има същата сила, то може да се променя много по-бързо - без първо и второ гласуване и без обсъждания в комисии.

Днес депутатът от БСП Манол Генов обяви, че управляващите трябва да дадат много отговори и обяснения, за да има спокойствие сред хората.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ гражданите няма да усетят нищо по джоба си - законовата промяна била техническа за синхронизиране на българското с европейското законодателство, но с решението на парламента курсът е гарантиран и ще остане същият и при престоя на страната в чакалнята за еврозоната, и при присъединяването към общия валутен съюз.

След като критикува колегите си от ГЕРБ, че не са подходили отговорно при внасянето на промените, депутатът от ДПС Йордан Цонев каза, че от днес пътят на страната към чакалнята за еврозоната е отворен, но стабилността на лева е гарантирана, тъй като курсът е бетониран с решение на парламента.


Окончателните промени във Валутния закон предвиждат още митническите служители да имат права и на данъчни инспектори. Те ще получават по служебен път информация за длъжници на държавата. Те, от своя страна, няма да могат да напускат страната с повече от 30 хиляди лева в себе си.

Друга промяна във Валутния закон предвижда и допълнителна глоба за лицата, които не декларират изнасянето на благородни метали и скъпоценни камъни. Предвиденото наказание е 1/5 от стойността на металите.


При 127 гласували депутати в зала, 91 подкрепиха промените във Валутния закон, 36 бяха "против", като нито един не се въздържа.

 

 

Станете почитател на Класа