Депутатите приеха окончателно бюджета за догодина*

След двудневен маратон депутатите приеха окончателно Закона за държавния бюджет за 2019 г. План-сметката е направена при допускане за ръст на икономиката от 3,7%.

Много експерти определиха разчетите като „предизборни“, тъй като значително се повишават социалните разходи. От 2019 г. с 10% се вдигат заплатите в целия бюджетен сектор. С 20% ще нараснат възнагражденията на учителите, което ще струва на хазната над 1 млрд. лв.

 

Депутатите приеха окончателно бюджета за догодина*

Минималната работна заплата ще се повиши от 510 лв. на 560 лв. С над 874 млн. лв. повече ще са парите за пенсии и социални грижи, като общо догодина по това перо държавата ще плати близо 14 млрд. лв. С 546 млн. лв. повече ще отидат за сектор „Здравеопазване“, а за "Отбрана и сигурност" - 478 млн. лв. (от които - 331 млн. лв. за отбрана и 60 млн. за полиция). Сектор „Образование“ ще получи с 360 млн. лв. повече.

Догодина държавата ще плаща най-много средства за персонал - 5,1 млрд. лв. при 4,4 млрд. лв. за 2018 г. Според законопроекта приходите ще бъдат 43,8 млрд. лв. или с близо 4,6 млрд. повече спрямо текущата година, а разходите ще достигнат 44,45 млрд. лв., което пък е 5,8 млрд. лв. повече от очакваното за тази година.

Както е и през текущата година, размерът на фискалния резерв не може да пада по 4,5 млрд. лв. Максималният размер на държавния дълг в края на 2019 г. трябва да е 22,2 млрд. лв. при таван от 23,5 млрд. лв. за 2018 г. Идеята е дългът да продължи да намалява – от 22,5% през 2018 г. на 20,5% през 2019 г. до достигане на 17,7% през 2021 г. Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет е 1 млрд. лв.

Партийната субсидия се запазва в размер на 11 лв. за всеки получен глас.

Нито едно предложение на опозицията не беше прието.

От догодина държавната изравнителна субсидия за общините ще се разпределя по нова формула. Така от 2019 г. 217 малки общини ще получат пари по тази линия, а 19 „богати“ ще бъдат с нулева субсидия. Тя ще се определя на база постоянни данъчни постъпления към 31 декември 2017 г. на един жител, които са по-ниски от 120% от равнището им за страната на един жител. Тези, които имат постъпления в размер над 120% над средното за страната на човек от населението няма да получат субсидия. Според изчисленията на финансовото министерства по този начин около 22 млн. лв. ще бъдат преразпределени към по-нуждаещи се населени места.

Промяната на формулата за изравнителната субсидия засяга предимно големите общини като София, Пловдив, Бургас, Варна, включително и малката община Златица, която вероятно заради завода на „Арубис“, който се намира на територията ѝ, има солидни приходи.

Общините ще получат общо 3,2 млрд. лв. или с 477 млн. лв. повече субсидии през следващата година.

Освен това догодина целевата субсидия за капиталови разходи се увеличава с 10 млн. лв. Парите ще бъдат насочени към 131 малки общини, от 4-а и 5-а категория, всяка от които ще получи по 25 хил. лв. допълнително за капиталови разходи. Общата сума по това перо е 179 млн. лв.

Предвиденият трансфер за общините за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища е в размер на 38,2 млн. лв.

„За“ бюджетите на общините гласуваха 113 народни представители, „против“ – 57 и „въздържали се“ – 2, с което те бяха приети, а след това по искане на опозицията бяха прегласувани и отново приети. Нищо от предложенията на опозицията не беше одобрено, въпреки че сред множеството искания имаше и смислени такива.

От БСП не пропуснаха да отбележат, че състоянието на третокласната пътна мрежа в страната е изключително тежко и пътните артерии са хронично недофинансирани. Дора Янкова припомни, че междуселските пътища, които са жизненоважни за местното население, няма да могат да се възползват и от приходите от тол системата. Предложението ѝ за увеличаване на целевата субсидия за капиталови разходи със 110 млн. лв. не беше прието. Парите трябваше да отидат за поддържане и развитие на общинската пътна мрежа. Янкова посочи, че общата дължина на общинските пътища е 19,5 хил. км. Освен тях общините поддържат и 57 хил. км в градовете и селата. Над 65% от всички тези пътища са в много лошо състояние, подчерта Янкова.

Дебати имаше и по социалните плащания. От БСП отново призоваха минималната работна заплата да стане 640 лв., а еднократната помощ за раждане на второ дете да бъде 6400 лв. Социалистите не успяха да обосноват от къде и за сметка на кои приходи ще дойдат тези пари. Искането им беше отхвърлено. Така през 2019 г. еднократната помощ за раждане на живо второ дете ще бъде 600 лв. За трети наследник родителите ще получават 300 лв. Детските надбавки остават 40 лв. на месец за едно дете, 90 лв. за две деца и 135 лв. за три деца. 

Според бившия вицепремиер и настоящ депутат от ОП Валери Симеонов, предложенията на БСП за помощите насаждат погрешно становище в обществото, че с материално стимулиране може да се оправи демографията в страната. Той дори предложи на депутат от БСП (от женски пол) да ѝ плати 20400 лв. да си роди три деца. Само преди година обаче самият Симеонов настояваше при раждане на трето дете в семейството, държавата да поеме изцяло разходите по отглеждането му.

Станете почитател на Класа