Първи сме по инвестиции в бизнес имоти

България е най-бързо растящият пазар за инвестиции в бизнес имоти в Централна и Източна Европа през второто тримесечие на годината, показват данни на консултантската компания Colliers .
Според тях обемът на инвестициите в страната през второто тримесечие отчита ръст от 213% на годишна база.
През първото полугодие ръст се отчита само на наемите на офиси в София до средните €14 на кв. м месечно – с 4,5% повече на годишна база.
Наемите на индустриалните площи остават стабилни, въпреки че делът на незаетите площи е критично нисък. Подобна е тенденцията и при търговските площи, отчита компанията.
Като цяло за региона обемът на инвестициите се увеличава със 17% за периода до €5,4 млрд. Очакванията на експертите са, ако темповете се задържат, през тази година, обемите да достигнат нова най-висока стойност, след като през миналата година бяха отчетени рекордните €12,2 млрд.
Вторият най-бързо растящ пазар на бизнес имоти в региона е Румъния с увеличение на инвестициите от 155%, а трета е Чехия със 114%.
Като абсолютна стойност размерът на инвестициите в бизнес имоти е най-значителен в Чехия – около €2,2 млрд., която измества от челната позиция Полша, където обемът достига €1,5 млрд. Унгария е на трето място с €824 млн.
Водещ е сегментът на търговските площи, който отчита почти €2,6 млрд. вложения за първото полугодие в сравнение с €3,7 млрд. за цялата 2016 г.
Делът на местните инвеститори на пазарите в региона е 37% към края на юни, което е с 16% повече спрямо същия период на миналата година. Европейските инвеститори допринасят с 26% от вложенията в бизнес имоти в региона

Станете почитател на Класа