Прогноза: Лихвите по ипотеките ще паднат до 3%

Лихвите по ипотечните кредити ще паднат до 3-3,8% през тази година, каза председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев. Пред БТА той заяви, че през 2017 г. се очаква ръст от 10-15% на търсенето на ипотечни заеми. За миналата година в големите градове търсенето на такива кредити е нараснало с 30%.

Причина за засиления интерес към ипотечните кредити според Тошев са изгодните лихви, които до края на годината се очаква да достигнат 3-3,8%, при 3,6-4,3% през 2016 г. и 4,5-5,5% през 2015 г. Предпоставка за активно търсене са и близките до нулата лихви по влоговете, сериозното раздвижване на пазара на имоти и стартирането на нови строителни проекти.

Търсенето обаче е съсредоточено основно в десетте големи града, където има и съживяване на пазара на недвижими имоти и съответно ръст на цените. В малките населени места цените на жилищата остават стабилни.

Средният размер на ипотечния кредит през 2016 г. е бил 90 хил. лв., като над 95% от тези заеми са били в левове, заради приемливите лихви, коментира Тошев. Тази година се очаква средните стойности на ипотечните кредити да надхвърлят 100 хил. лв., като за столицата ще достигнат 120-130 хил. лв. заради поскъпването на имотите и тенденцията купувачите да търсят по-качествени и на по-добра локация имоти, с нормални размери на помещенията.

Все още е рано да се говори за надуване на балон на пазара на недвижимите имоти и на този етап според Тошев наблюдаваме здравословен ръст на пазара. Ако обаче той продължи с необмислени темпове, най-вероятно след години може да се повтори случилото се през 2008 г., когато цените на имотите се сринаха с 30-35 на сто, смята Тихомир Тошев.

Станете почитател на Класа