Златото бележи лек ръст на старта на седмицата

Цената на златото бележи лек ръст днес под влиянието на политическата несигурност, произлязла сред решението на Доналд Тръмп да наложи временна забрана за влизане в САЩ на хора от страни с преобладаващо мюсюлманско население, но потенциалът за подем се ограничава от по-силния щатски долар.

Слабата активност в Азия заради започналите празници по случай Лунната нова година, както и нервността на някои трейдъри преди началото на двудневната среща на Федералния резерв утре, също пречат на ценния метал да запише по-съществено повишение.

Към момента (15.43 ч.) златото се търгува на 1292.77 долара за тройунция, или с 0.13% над затварящото ниво от петък. Щатските фючърси бележат ръст от 0.30%, до 1294.70 долара.

„Посоката, в която ще поеме златото, ще зависи от долара и фискалната политика на САЩ по отношение на дългосрочните лихви,“ коментира анализаторът на Commerzbank Карстен Фрич, цитиран от Reuters. “Имиграционната забрана даде тласък на златото по-рано днес... съществува и политически риск под формата на избори във Франция и Холандия.“

В техническо отношение златото се задържа около 21-дневната пълзяща средна стойност около 1291 долара. Евентуален по-сериозен подем на метала ще срещне съпротива при 1200 долара и 1220 долара. Нивото на подкрепа е 1276 долара – 55-дневната пълзяща средна стойност.

Станете почитател на Класа