×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Служебният кабинет внесе в парламента проектоакуализацията на бюджета

Служебният кабинет внесе в Народното събрание проекта за  аснуализацията на държавния бюджет за 2014 година, както и този на бюджета на НЗОК. В мотивите за предложението, изготвено от финансовото министерство през септември, се посочва неизпълнение на приходите и по-оптимистичните прогнози за макроикономическите показатели. Работодатели и синдикати се сагласиха с актуализацията на бюджета на НЗОК, но не и с тази на държавния бюджет или най-малкото - не искането им беше да не се търси толкова голяв заем и да не се надминава границата от 3% бюджетен дефицит.

 

Според служебния премиер първата точка от работата на новия парламент трябва да бъде именно актуализацията на бюджета, тъй като само на тази основа могат да се търсят решения на редица проблеми в страната. За да бъде създаден надежден буфер за ликвидна подкрепа, от служебното правителство предлагат на депутатите да одобрят нов заем в размер до 4,5 млрд. лева до края на годината. В предвидения нов дълг е включена възможност за дългово финансиране с оглед предоставяне на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2,9 млрд. лева., или в рамките на същия лимит – поемане на нов държавен дълг за предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 700 млн. лева.

 

Предвижда се и възможност за издаване, при необходимост, на държавни гаранции до 2 млрд. лева в полза на Фонда за гарантиране на влоговете, което рефлектира в увеличение на максималния размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, но не влияе върху размера на държавния дълг. Тегленето на заем от 4,5 млрд. лева налага и увеличение на максимално допустимия размер на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лева или 28,4% от прогнозния БВП. Ръстът, предвиден в документа, е от 1.5% за 2014 година, докато заложеният в макрорамката на Бюджет 2014 е 1,8 на сто. При това положение може да се стигне до бюджетен дефицит от 3,6% от очаквания БВП за 2014 година.

 

По бюджетана на НЗОК служебното правителство иска допълнително 100 млн. лева до края на годината, като най-много средства ще отидат за болничната помощ – 50 млн. лева. С допълнителни 20 млн. лева ще бъдат закупувани лекарства и диетични храни, а с 15 млн. лева ще бъде подпомогнато лечението и терапията на пациенти с онкологични заболявания. Останалите 10 млн. лева отиват за покупката на медицински изделия.

Станете почитател на Класа