×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Европейският банков орган прикани БНБ да побърза с решението за КТБ

  • Възможно е и частично плащане по гарантиранитне депозити, смята регулаторът

Българската народна банка (БНБ) трябва да гарантира, че вложителите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) и Търговска банка „Виктория" имат достъп до гарантираните си депозити, защитени по силата на Директивата относно схемите за гарантиране на депозитите, до 21 октомври 2014 година. Това се посочва в приетата официална препоръка на Европейския банков орган (ЕБО). Според ЕБО са били налице всички предпоставки за задействане на Директивата. Официална процедура за мерките, предприети от БНБ в поставените под специален надзор банки започна в края на миналия месец. Съгласно европейската директива, вложителите би трябвало да получат достъп до гарантираните си деподити в размер до 200 хил. лв. не по-късно от 25 работни дни, след като е установена неналичността на депозитите им.

 

ЕБО изразява своята загриженост относно продължителността на времето, което е необходимо за установяване на финансовото състояние на двете банки и влиянието, което това оказва върху разрешаване на проблема за вложителите и другите кредитори в България и извън нея. Банковият регулатор е помолил БНБ да ускори текущия процес на одит, за да се осигури сигурност за вложителите възможно най-бързо.

 

В становището на европейския банковия регулатор се посочва още, че "фактът, че съгласно българското национално право се изисква институцията да бъде неплатежоспособна и лицензът ѝ да бъде отнет, преди да се пристъпи към изплащане от Фонда за гарантиране на влоговете, не освобождава БНБ от задължението ѝ да предприеме мерки не по-късно от пет работни дни, след като първо се е уверила, че дадена кредитна институция не е изплатила депозити, които са изискуеми и дължими." "Фактът, че фондът не разполага с достатъчно натрупани средства, за да изплати пълния размер на гарантираните суми, не освобождава БНБ от задължението да установи „неналичността на депозитите", категоричен е банковият регулатор в ЕС. Компетентните органи трябва да положат всички възможни усилия за изпълнение на задълженията си, произтичащи от правото на Съюза, и са длъжни да информират ЕБО за мерките, които са предприели или възнамеряват да предприемат, за да се гарантира спазването на правото на Съюза, се казва още в становищено на Европейския банков орган.

Станете почитател на Класа