×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

В бъдеще за около половината кредитополучатели цената на заема ще е най-важна

  • Средната месечна вноска по потребителски заем е 150-200 лева

Мая Цветкова

 

При избора на оферта за потребителски кредит от различните банки, годишният процент на разходите (ГПР) - представляващ пълната цена на кредита (освен лихви включва такси и комисионни) - продължава да е пренебрегван като показател при избора на оферта. Това показва проучване на финансовия портал „Моите пари", представено от неговия директор Деян Василев. Едва 14% от ползващите кредит на въпрос кой е бил водещият фактор при техния избор посочват, че това е ГПР. От друга страна, ползващите потребителски кредит най-често избират тази оферта, която е предложила банката, в която получават своята работна заплата (28% от отговорилите).

 

От неползващите потребителски кредит, но възнамеряващи да получат в бъдеще, почти половината отговорят, че ГПР ще е най-важен за избора им. Сред неползващите кредит се засилва значението и на съвета на кредитен консултант. 12% от отговорилите биха се доверили на такъв специалист, докато само 9% от ползващите кредит, дали отговор на такъв въпрос, посочват че са ползвали услугите на кредитен консултант.

 

Според проучването, направено сред около 1400 ползващи и неползващи кредит граждани, почти 60% от тези с потребителски заем отговарят, че не са допускали забавяния в плащанията. Преводът на работна заплата е предпочитана форма за гарантиране на кредита както от банките, така и от техните настоящи и бъдещи клиенти. Сред ползващите потребителски кредит, 51% от далите отговор на въпроса как е гарантиран кредитът им, посочват именно превод на работна заплата. Втори по популярност (27%) са напълно необезпечените кредити. За ползващите кредит за своя първи заем, най-често предпочитаната сума е в размер над 24 000 лв. Вторият кредит обичайно е в размер до 3000 лв. Най-често ползващите потребителски кредит погасяват месечна вноска в размер на 150-200 лв. (31% от отговорилите). Поравно (19% от отговорилите) са плащащите вноски в размер от 50 до 100 лв. и от 250 до 300 лв.

 

Промените в Закона за потребителския кредит, отнасящи се основно до начина на определяне на лихвите по ипотечните кредити и отпадане на някои такси, като цяло не са променили нагласите на потребителите, сочи още изследавено на „Моите пари", направено съвместно със SG Експресбанк.

Станете почитател на Класа