×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Лихвите по депозити падат през август, но жилищните заеми поскъпват

  • Фирмените кредити в лева обаче поевтиняват

Мая Цветкова

 

Средните лихви по новооткрити депозити на граждани продължават да падат и през август както на годишна, така и на месечна база. Понижението е по-осезаемо при влоговете в лева, макар че там лихвите продължават да са по-високи, сочат данните на БНБ за периода. През август 2014 г. спрямо август 2013 г. средният лихвен процент по депозитите в левове намалява с впечатляващите 1,23 процентни пункта (пр.п.) до 2,72%, а по тези в евро – с 1,1 пр.п. до 2,5%. В сравнение с юли 2014 г., през август, т.е. само за месец, лихвите по депозитите в левове се понижават значително с 0,47 процентни пункта (пр.п.), а по тези в евро – с 0,16 пр.п.

 

Това понижение на лихвите по депозити през август не води и до намаление на лихвите по новоотпуснатите заеми на граждани, както беше през предходните 2-3 месеца. Средните лихви по потребителските кредити през август практически са почти същите като през юли. Но заради намалението на някои такси, средният годишен процент на разходите (ГПР) – включващ пълната цена на кредита, т.е. лихви, такси и комисионни – през август се понижава спрямо юли. Намалението при заемите в лева е с 0,14 пр.п. до 12,26% (на годишна база спадът е със 0,79 пр.п.), а при замите в евро ГПР намаляма за месец с 0,33 пр.п. до 10,09% (годишният спад е значителен - с 1,29 пр.п.).

 

При жилищните кредити обаче посоката на изменение на цената се обръща през август. Докато през предходните 3-4 месеца те поевтиняваха, през август средната им стойност е по-висока на месечна база, макар че на годишна продължава да е по-ниска. При новите жилищните кредити в левове средният ГПР нараства с 0,1 пр.п. през август до 7,28%, а при ипотеките в евро месечното покачване е с 0,21 пр.п. до 7,93%. Разгледано на годишна база, средната цена на ипотеките в лева намалява с 0,39 пр.п., а на тези в евро – с 0,16 пр.п.

 

От друга страна, средните лихви по новите фирмени кредити в лева се понижават като цяло през август. Намалението при крупните левови кредити за над 2 млн. лева е както на месечна, така и на годишна база, докато при заемите под 2 млн. лева има месечно покачване на лихвите, но годишно понижение (каквото е положението и при този вид бизнес кредити в евро). Лихвите по крупните фирмени кредити в евро (над 1 млн. евро), отпуснати през август, скачат осезаемо както на месечна, така и на годишна база.

Станете почитател на Класа