×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Фондът за гарантиране на влоговете е в състояние да изплати гарантираните суми в КТБ

 

Фондът за гарантиране на влоговете в банките има техническа готовност да изпълни законовите си правомощия за изплащане на гарантираните суми по влоговете в предвидения от закона срок. Той изплаща средствата на вложителите в банките в размер до 196 000 лв., в случай че БНБ е отнела лиценза на банка. Това съобщиха от фонда във връзка с откритата вчера процедура от ЕК срещу страната ни заради забавяне на изплащането на гарантираните депозити на граждани в поставените под специален надзор банки КТБ и "Виктория".

 

От момента на поставянето на КТБ и банка "Викториа" под специален надзор, фондът, в тясно сътрудничество с Министерството на финансите и банковата общност, работи за финансиране на недостига на средствата чрез пазарни механизми, в случай на необходимост от изплащане на гарантираните суми по влоговете в двете банки.

 

Фондът зачита ролята на Българска народна банка (БНБ) като единствена институция, отговорна за осъществяването на банковия надзор и оторизирана да вземе решението във връзка с разрешаването на проблемите с КТБ и "Виктория", заявяват още от фонда.

 

Станете почитател на Класа