×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Левон Хампарцумян: Банките се налага да управляват риска по-добре

  • От огромно значение за икономиката е износът, смята главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк"

„Икономическата среда след кризата се характеризира с по-голяма сложност и по-ограничено предлагане на капитали", коментира главният изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян на икономически форум в Букурещ, съобщиха от банката. Той обясни, че потенциалът за растеж е ограничен допълнително от загубата на работна сила и известно нарастване на емиграцията. „Днес банките в Централна и Източна Европа са изправени пред предизвикателството да управляват риска по-добре от всякога и да работят с по-силни капиталови и ликвидни буфери", анализира ситуацията в региона Левон Хампарцумян. Според него банковият сектор трябва да съсредоточи усилия в развитие на малки и средния бизнес и в сектора на селското стопанство, които имат потенциал да бъдат двигател за развитие на икономиката. Левон Хампарцумян направи сравнение между румънския и българския банков сектор, като посочи, че те имат сходни проблеми, но и у нас, и в северната ни съседка банките няма как да бъдат двигатели на растежа, а само могат да го следват.

 

Вече една трета от преките чуждестранни инвестиции са насочени към производството, друга една трета в енергийния сектор, а останалият дял се поделя между търговията, транспортния, строителния и селскостопанския сектор", посочи още в анализа си Левон Хампарцумян. Фактор с огромно значение за възстановяването на българската икономика безспорно е износът. През второто тримесечие на 2014 г. в реално изражение износът на стоки и услуги вече е над пика си от преди шест години. Износът на суровини обаче достига 40% от общия износ на стоки, като през 2014 г. този дял почти не се е променил в сравнение с началото на XXI век.

 

Освен че е признак на изостаналост на икономиката, големият дял на суровините в структурата на износа е проблем, тъй като няма условия за създаване на нови работни места", се казва още в анализа, представен по време на Forbes CEE Forum в Букурещ. Като друга слабост на българската икономика е посочена високата задлъжнялост в сектора на недвижимите имоти и строителството, което ще продължи да тежи върху темповете на икономическо възстановяване в краткосрочен и средносрочен план.

 

Според последния анализ на икономическия екип на "УниКредит Булбанк", значително подобряване на търсенето се наблюдава в сектора на земеделието, експортно-ориентираната част от някои сектори, бизнес услугите и промишлеността. Те обаче са по-склонни да разчитат на междуфирмената задлъжнялост, отколкото на увеличаване на експозициите си към банките.

Станете почитател на Класа