×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Държавата пласира нов 5-месечен дълг за 1,23 млрд. лв.

  • Средната доходност на емисията до падежа е 0,83%

Министерство на финансите успешно пласира 5-месечни държавни ценни книжа (ДЦК) на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лева, съобщиха от ведомството. Извънредният аукционен, проведен ва 30 юни, е при средна доходност до падежа (30 ноември 2014 г.) от 0,83%.

 

В аукциона взеха участие банките-първични дилъри на ДЦК, като подадоха заявки от свое име и от името на свои клиенти, надхвърлящи предложения обем от 1,5 млрд. лева. От одобреното от Министерството на финансите количество, всички банки придобиха почти 90%. Чрез банките-първични дилъри, в аукциона участваха и широк кръг от институционални инвеститори – пенсионноосигурителни и застрахователни дружества, както и гаранционни фондове, които изкупиха 10,3% от номиналната стойност на емисията.

 

Така беше осигурен първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки, коментират от финансовото министерство. Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора. В тази връзка преди два дни ЕК одобри отпускането от страна на държавата при необходимост на до 3,3 млрд. лв. държавна помощ в подкрепа на ликвидността на банковата система у нас.

 

Предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата, заявявят още от Министерството на финансите.

Станете почитател на Класа