×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Доходността на частните пенсионни фондове надминава инфлацията

  • Показателят за допълнителното осигураване е 6,86% за 2013 г.

Мая Цветкова

 

Доходността на пенсионните фондове дългосрочно е по-висока от инфлацията. Това доказва проучване, представено на семинар от експерти от "УниКредит Булбанк" и Пенсионно осигурително дружество (ПОД) "Алианц България", на който присъстваха и ръководствата на двете компании. За 14 години средната инфлация у нас е 5.22%, а средно аритметичната доходност на ДПФ "Алианц България" – 5.95%. Средната доходност на българските пенсионни фондове за 2013 г. като цяло е: 5.24% за професионалните, 6.86% за допълнително осигураване и 4.65% за универсалните.

 

Според изследване, за региона на Източна Европа работещите с висок доход при пенсиониране получават средно 63% от размера на трудовото си възнаграждение. Най-нисък е този показател в Чехия – 31%, а България се нарежда на второ място с 53% заместване на дохода, получаван преди пенсия.В България обаче едва около 12% от финансовите активи на домакинствата са вложени в пенсионни фондове, докато в САЩ този показател е двойно по-голям – 24%.

 

"УниКредит Булбанк" в партньорство с Пенсионно осигурително дружество (ПОД) "Алианц България" започва да предлага пенсионни фондове през клоновата си мрежа, съобщиха от ръководствата на двете компании. "УниКредит Булбанк" създаде първия за българския пазар онлайн инструмент "златни години" (Golden ages), който прави анализ на финансовото състояние на всеки клиент към момента и му предлага ориентировачна стратегия за инвестиции чрез пълен набор финансови инструменти. Така клиентите на банката биха могли бързо и лесно да сключат договор за допълнително пенсионно осигуряване. За да определят най-точно стратегията, която ще им донесе спокойствие в "златните" им години, експерти от "УниКредит Булбанк" съветват клиентите да се възползват от разработения от банката онлайн инструмент Golden аges, част от приложението "Финансов съветник", който засега е единствен по рода си на пазара у нас.

 

Така всеки желаещ може да направи анализ на финансовото си състояние към момента и до пенсиониране и да избере най-подходящото за себе си разпределение на финансовите си активи. По конкретно, платформата Golden аges предлага съвети каква сума човек трябва да спестява и отделя за пенсия по време на трудовия си стаж и как да го постигне, като структурира инвестицията си. "УниКредит Булбанк" е единствената банка на пазара у нас, която чрез инструмента Golden аges, може да изготви персонализиран спестовен и инвестиционен план за всеки клиент, както и различни решения за бъдеща финансова сигурност при настъпване на пенсиониране.

 

„Както не веднъж съм казвал, една банка е толкова добра, колкото добри са клиентите й. През 2014 г. "УниКредит Булбанк" отбелязва 50 години от създаването си и партньорството ни с "Алианц" е поредното доказателство за стремежа ни с увереност в бъдещето да продължаваме да работи за бъдещето на своите клиенти" - това коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк".

 

Към 31 март 2014 г. ПОД Алианц България управлява 23% от активите на пенсионните фондове в България. Дружеството притежава 44% пазарен дял по активи на доброволните пенсионни фондове. Броят на осигурените лица в трите пенсионни фонда, управлявани от дружеството, са над 941 324. Активите на всички фондове за допълнително пенсионно осигуряване са 7.24 млрд. лв., което се равнява на 9% от БВП за миналата година.

 

По данни на Комисията за финансов надзор (КФН), 3.3 млн. души, или 69% от хората в трудоспособна възраст, имат партиди в универсален пенсионен фонд. В професионален пенсионен фонд партиди имат 262 хил. човека ( или 5%), а в доброволен пенсионен фонд - 590 хил. или (12%) от осигуряващите се.

Станете почитател на Класа