×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Държавният дълг към април стигна 18,6% от БВП

  • Той бележи минимално увеличение за месец с 35 млн. евро

Мая Цветкова

 

Държавният дълг на Блъргария към края на април 2014 г. възлиза на почти 7,75 млрд. евро, показват данните на Министерството на финансите. Вътрешните задължения са в размер на 3,76 млрд. евро, а външните са почти 4 млрд. евро. В номинално изражение дългът бележи минимално увеличение с близо 35,4 млн. евро в сравнение с март 2014 г., което се дължи главно на емитирането на съкровищни облигации на ДЦК на вътрешния пазар през април.

 

В края на отчетния период делът на държавния дълг към прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) възлиза на 18,6%, като делът на външния държавен дълг е 9,6%, а на вътрешния държавен дълг е 9% от БВП. Посочeното ниво на дълга е доста под максимално разрешената граница в ЕС от 60% от БВП на съответната държава.

 

В структурата на държавния дълг вътрешните задължения заемат дял от 48,5%, а външните - от 51,5 на сто. В края на април валутната структура на дълга с със следните стойности: 52% - в евро, 36% - в левове, 11% - в щатски долари.

 

За първите четири месеца на годината най-съществен е делът на плащанията на дълга в лева – 75%. Плащанията по държавния дълг през април са само 27 млн. лева. Държавно-гарантираният дълг към април 2014 г. възлиза на 379 млн. евро, което е почти колкото за предходния месец. Вътрешните държавни гаранции са в размер 21,2 млн. евро.

Станете почитател на Класа