×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Банките имат обща печалба от 306 млн. лв. за четирите месеца на годината

  • Ликвидността на системата е на впечатляващото ниво от 26,22%

Мая Цветкова

 

Печалбата на банковия сектор у нас за първите четири месеца на 2014 г. е общо 306 млн. лв., сочат данните на БНБ. За същия период на миналата година тя е била 211 млн. лв. което означава, че показателят има нарастване на годишна база с 45%.

Влияние върху финансовия резултат оказват повишените финансови приходи вследствие на свиването на разходите за лихви, както и по-малкият размер на натрупаната обезценка на активите. В края на април натрупаната обезценка е 255 млн. лв., или със 71 млн. лв. по-малко в сравнение с тази за периода януари-април на предходната година.

 

В края на отчетния период коефициентът на ликвидност е 26,22%. Ликвидната позиция на банковата система остава висока независимо от регистрирания спад при средствата по разплащателни сметки и по междубанкови депозити.

 

Общата сума на активите е 86,4 млрд. лв. в края на април. През месеца балансовото число на банковата система бележи незначителен спад от 63 млн. лв. (0,1%) под влияние на свиването на привлечения ресурс. Балансовият капитал на системата като цяло е 11,1 млрд. лв., като през април той намалява с 24 млн. лв. (0,2%) поради свиването на резервите, вкл. неразпределени печалби.

 

По размер на активите, първите пет най-големи банки у нас са: „УниКредит Булбанк", "Банка ДСК", "Първа инвестиционна банка" (ПИБ), "Корпоративна търговска банка" (КТБ), "Обединена българска банка" (ОББ). Тази подредба няма промяна от края на миналата година. С най-висока печалба за 2013 г. е „УниКредит Булбанк" (почти 202 млн. лв.), като тя и "Банка ДСК" формират около две трети от печалбата на банковата система за цялата 2013 г., която е 585 млн. лв.

Станете почитател на Класа