×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Според изследване: Ползваме дебитна карта главно заради превод на заплатата

  • Много от потребителите не знаят какви са таксите при ползване на банкомат

Мая Цветкова

 

Основна причина за ползване на дебитната карта от потребителите е превода на трудовото възнаграждение от работодателя. Това сочи проучване, направено от финансовия портал MoitePari.bg. Според него, близо половината от запитаните около 1500 потребители от страната са посочили тази причина. Около 80% от потребителите на карти посочват, че използват активно една или две дебитни карти, а повечето от тях притежават такава карта вече повече от 5 години (83%). Друг значим фактор за избора на дебитна карта е по-голямата сигурност, без да е нужно да се носят пари в брой (21%).

 

Тегленето на суми в брой е посочено като най-често ползваната характеристика на картите (56%). Половината от притежателите на дебитни карти теглят суми в брой от 2 до 5 пъти месечно. Тези суми варират между 301 лв. и 400 лв. при една транзакция (30%). 400 лв. е максималният дневен лимит за теглене на пари в брой, който предлагат повечето банки, издатели на дебитни карти.

 

Очаквано, повечето от анкетираните заявяват, че теглят суми в брой от банкомат на банката, която е издала тяхната карта (73%), тъй като таксата е по-малка - варира между 0 и 0,40 лв. (63%). Обезпокояващ обаче е фактът, че 22% от отговорилите не знаят каква e таксата за теглене в този случай. Много картодържатели не са запознати с размера на таксата при теглене на суми от банкомат на други банки (38%).

Станете почитател на Класа