×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Банката за развитие пуска две нови кредитни линии за земеделци

  • Не се стремим към максимална печалба, казаха от банката

Мая Цветкова

 

Държавната Българска банка за развитие (ББР) ще пусне в близките 1-2 месеца две нови кредитни линии, с които при по-ниски лихви ще се отпускат заеми както на малки, така и на големи земеделски производители. Това каза по време на финансов форум в София Никола Стоянов, началник управление „Кредитиране на малък и среден бизнес" в ББР. Стоянов посочи, че банката финансира пряко или чрез кредитни линии, отпускани на търговски банки почти всички сфери на малкия бизнес и отчасти на големия, с изключение на операции с недвижими имоти, спекулативни сделки и някои други.

 

Едни от най-търсените заеми от банката са тези за продукция за експорт, чиито лихви заедно с надбавката за застраховане в Българската агенция за експортно застраховане са само 4,5%.

 

Малкитя бизнес проявява интерес към кредитната линия за заеми до 150 хил. лв. за срок до 2 г. При този заем лихвата е само 7%, но от фирмата трябва да докажат, че имат добри перспективи за развитие. Има и специална линия за стартиращи фирми, на които търговските банки по принцип трудно отпускат заеми.

 

Друга кредитна линия на ББР в размер на 100 млн. лв. се реализира чрез търгоски банки. Лихвата при нея е 5,75%, максималната стойност за заема е 100 хил. лв., като при това се допуска рефинансиране до 25% от стойността на кредита.

 

Банката за развитие, имайки предвид изискванията на основния си акционер – Министерството на финансите, не търси максимална печалба (както е при търговските банки), а цели подпомагане на бизнеса в страната, коментира Никола Стоянов.

 

Представители на търговски банки пък споделиха, че едни от най-важните критерии при отпускане на заеми на малките фирми и определяне на размера на лихвите е опитността на ръководството и персонала и наличието на положителни финансови резултати през последните години.

Станете почитател на Класа