×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Д. Бобева: Няма да бързаме с присъединяването към еврозоната

  • Държавата подпомага бизнеса посредством ББР, каза още вицепремиерът

Мая Цветкова

 

България няма да бърза с присъединяването към еврозоната и Банковия съюз. Това стана ясно от коментара на вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева по време на дискусия отнасяща се до банковия сектор в Европа, организирана от БАН. Бобева посочи, че сега, за разлика от преди няколко години, присъединяването към еврозоната не носи директно предимства – що се отнася до по ниски лихви по заемния ресурс за банките и до повишаването на кредитния рейтинг на страната.

 

А пък прибързаното присъединяване към Банковия съюз би довело до ограничаване на правомощията на националните надзорни органи, без обаче това, общо казано, да води до някакви ползи за банковата ни система. Подобно мнение междувпрочем беше изказано преди време и от ръководството на БНБ. Затова се предвижда през 2015 г. съвместно с Европейската централна банка (ЕЦБ) да бъде направен обстоен и задълбочен анализ на основата на различни изчисления и оценки, за да се прецени кога би било най-изгодно за България за се присъедини към еврозоната.

 

Чрез Българската банка за развитие (ББР) държавата ще подпомага предимно малки фирми с отпускане на нисколихвени заеми, като част от кредитните линии ще бъдат насочени към определи сектори, каза още вицепремемиерът. Напоследък особен интерес има към финансиране на производството на продукция за експорт.

Станете почитател на Класа