×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Предвидени са 150 млн. евро от ЕС за въвеждане на електронно управление

  • Усвоени са досега 63% от средствата по оперативна програма „Административен капацитет“

Приблизително 150 млн. евро са предвидени за въвеждане на електронно управление чрез оперативна програма „Добро управление" (2014-2020 г.) - това каза ръководителят на управляващия орган на оперативна програма „Административен капацитет" (2007-2013 г.) Моника Димитрова по време на конференцията „Административна реформа чрез е-управление", съобщиха от финансовото министерство.

 

В периода 2014-2020 г. приоритет за финансиране по програмата ще бъде изграждането на единен системен интегратор, развитието на различни информационни системи, доизграждането и свързването на ключови регистри на администрацията, осигуряването на оперативна съвместимост на регистрите, въвеждането на електронни обществени поръчки и др. Стремежът е окончателно да се въведе електронното управление в администрацията, в това число и секторни системи като е-възлагане, е-митници, е-здравеопазване и др.

 

Към момента бюджетът по приоритетна ос III на „Административен капацитет": „Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление" е наддоговорен с 119%, а изплатените средства са малко над 63%. Общо по приоритетна ос III са сключени 144 договора, като 57 проекта от тях вече са приключили, отчете Моника Димитрова. В резултат на тези проекти: 104 администрации са въвели система за вътрешен електронен документооборот; обновени са 4 информационни системи за съдебната власт; 2196 административни услуги вече се предоставят онлайн.

Станете почитател на Класа