×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Троянски манастир”

  • Книгата на Михаил Тенев “Живот и дейност” беше представена от управителя на БНБ Иван Искров

Мая Цветкова

 

Българската народна банка пуска в обращение от 19 май 2014 г. сребърна възпоменателна монета „Троянски манастир", от серията „Български църкви и манастири". Тя ще се продава на касите на БНБ за 66 лв. (с включен ДДС). При представянето на монената от ръководството на банката беше посочено, че тя има номинална стойност 10 лв., изработена е от най-високока проба сребро и е с тираж 3000 броя. На лицевата страна на монетата е изобразена „Богородица троеручица", съхранявана в Троянския манастир.

 

Книгата на Михаил Тенев "Живот и дейност" беше предсавена от управителя на БНБ Иван Искров. Той припомни, че през 2006 г. се поставя началото на поредицата „История на финансите и банковото дело" в два раздела: „Наследство" и „Изследвания". Тя е естествено продължение на работата по архивните материали, публикувани от БНБ в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви". Подборът на трудовете в поредицата по финансова история е дело на назначения от УС на БНБ Програмен съвет на поредицата.

Михаил Тенев е един от строителите на финансова България. В периода от Освобождението до началото на XX век той работи активно за изграждането на българската данъчна, финансова, банкова и парична система. Законотворец, висш държавен функционер, ерудит и родолюбец, той извършва огромна по своя размах народополезна дейност, описана в спомените му с прецизност и вълнение.


Неговото дело е свързано неразделно с развитието на Българската народна банка в периода 1885-1899 г., когато той е член на Управителния съвет и управител на БНБ.

 

Двутомникът е второ допълнено издание на спомените на бележития финансист, издадени за първи път през 1940 година. Изданието е богато илюстрирано със снимки и копия на документи. „Прослужих непрекъснато цели 22 години на родината в най-бурната епоха, прекарана от България: като преводчик през Освободителната война (...); като подначалник, управител на митница, финансов инспектор и началник-отделение при Финансовото министерство; като администратор и управител на Българската народна банка, и достигнах, макар против волята си, най-високия йерархически пост на български финансов министър.

През дългогодишната си служба във Финансовото министерство и Народната банка работих при всички политически режими и всички титулярни и управляващи финансови министри с разни характери и убеждения (...), които ми са оказвали пълното си доверие и са ми предоставяли пълна свобода на действие, ако и взглядовете и принципите на някои от тях по някои въпроси да не са били винаги еднакви с моите.", казва в книгата Михаил Тенев.

Станете почитател на Класа