×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Преките инвестиции със силен спад от над 70% за първото тримесечие

  • През март практически не е имало инвестиции

Мая Цветкова

 

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за първото тримесечие на 2014 г. са общо едва 88,9 млн. евро, спрямо 372,9 млн. евро са първото тримесечие на 2013 г., сочат предварителните данни на БНБ за периода (при окончателното изчисляване по всяка вероятност показателят ще е по-висок). Сривът от над 70% за тримесечието се дължи на практически липсата на чужди инвестиции (по предварителните данни) през март, докато за същия месец на миналата година те са били 149 млн. евро.

 

Разгледано по държави, най-големи ПЧИ за първото тримесечие са реализирани у нас от фирми от Британските вирджински острови (29,6 млн. евро), а нетен отлив на инвестиции от близо 24 млн. евро е имало към Холандия.

 

Отраслите с най-голям обем ПЧИ за януари-март са търговия и ремонт (21,7 млн. евро), строителство (19,5 млн. евро) и операции с недвижими имоти (19,3 млн. евро). От преработващата промишленост обаче има отлив на 34 млн. евро към чужбина.

 

По предварителни данни, българските инвестиции в чужбина за януари-март са нарснали с 23 млн. евро, при 17 млн. евро за същия период на миналата година.

Станете почитател на Класа