×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Петър Андронов: Очаква се повишение на търсенето на имоти и кредити

  • Съдебните разходи за събиране на вземания оскъпяват заемите, казаха банкери

Мая Цветкова

 

Ипотечнато кредитиране вече мина „дъното" си, очакваме известно оживление при търсенето на имоти, особено в големите градове - съответно увеличение на жилищните заеми. Това коментира на финансов форум в София Петър Андронов, национален мениджър на КВС за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК. По думите му, тъй като през последните 5 години новото строителство е било малко, то след около 1-2 години е възможно да се появи недостиг на качествени жилища в някои големи градове, което ще повиши и цените им. Затова за възнамеряващите да закупят жилище би било изгодно по възможност още тази година да направят сделката и да изтеглят и кредит.

 

Като предизвикателства пред банковата система, макар и не големи, главният икономист на „УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов посочи свитото от три години насам кредитиране и все още сравнително високият процент на необслужваните кредити. „Бавното събиране на просрочените вземания по съдебен път, особено от фирмите, тежи върху разходите на банките, а дългият процес освен това създава условия за безстопанственост у част у ръководителите на задлъжнели фирми", каза Павлов.

 

В тази връзка от ръководството на Sosiete Generale-Експресбанк посочиха, че често съдебните разходи по събиране на просрочени вземания от фирми стигат до 10% от вземането, който разход няма как да не се включи в лихвите по отпусканите кредити. Възможност за по-осезаемо понижение на цените на заемите би могло да има, когато намалее като цяло и делът на т.нар. „лоши кредити" (с просрочие над 90 дни).

 

Банкерите се обединиха около становището, че когато се правят законови промени в банковата и финансовата сфера, би трябвало техният ефект предварително да се прецени и изпробва на практика - а не въвеждането да става набързо, както беше с наскоро приетия закон за потребителския кредит, който ще влезе в сила от края на юли.

Станете почитател на Класа