×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Чобанов: Бизнесът вече е спокоен и мисли за инвестиции

  • Продуктите на ББР са подходящи както за малкия, така и за големия бизнес, коментира финансовият министър

„Бизнесът започва да излиза от стреса, чувства се по-спокоен и мисли за инвестиции. Всеки месец от началото на годината имаме подобряване на бизнес климата, отчитаме и подобрение в строителството – тази част от икономиката, която претърпя най-много от кризата. Увеличава се и търговията на дребно". Това коментира министърът на финансите сред срещата си с бизнеса на Търговище. Чобанов подчерта, че „в пролетната си прогноза дори ЕК очаква увеличаване на вътрешните инвестиции, а това е външно доверие за България, че бизнесът се събужда". Министър Чобанов отново заяви, че правителството се стреми към постигане на устойчив растеж на икономиката. Целта е постепенно във времето да се откриват нови работни места и като стартират големи инвестиционни проекти, да се увеличи икономическият растеж.

 

Министър Чобанов съобщи, че по отношение на приходната част на бюджета много добре върви изпълнението на данъка върху доходите на физическите лица и събираемостта на социалните и здравни осигуровки. Той очаква обнадеждаващи резултати за данъчните приходи, но те ще станат ясни по-късно. „Разходите за текущата издръжка са по-ниски през първото тримесечие на тази година, отколкото през предходната година. Целта е разходите да достигат до хората през цялата година и да подпомагат растежа", допълни финансовият министър.

 

„Големият бизнес не може без малкия бизнес и обратното. Продуктите на Българската банка за развитие (ББР) за насърчаване на износа са подходящи и за големия и за малкия бизнес", коментира още министърът на финансите Петър Чобанов в Търговище. ББР предлага конкурентни продукти, насочени към пазарни ниши, където други банки трудно достигат или нямат интерес за тях, каза Чобанов. Банката подпомага икономическата политика на правителството и има за цел да адресира слабите места по отношение на кредитирането. Продуктите на ББР са подходящи и за структуро-определящите предприятия.

Станете почитател на Класа