×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Държавният дълг към март стигна 18,5% от БВП

  • Плащанията по него през месеца са само 72 млн. лева

Мая Цветкова

 

Държавният дълг на България към края на март 2014 г. възлиза на общо 7,7 млрд. евро, показват данните на Министерството на финансите. От посочената сума вътрешните задължения са в размер на близо 3,71 млрд. евро, а външните - в размер на малко над 4 млрд. евро. В номинално изражение дългът бележи увеличение с близо 30 млн. евро в сравнение с февруари 2014 г. Това се обяснява преди всичко с емитирането на съкровищни облигации на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар през март.

 

Така към края на март делът на държавния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) е 18,5%, т.е. има символично покачване спрямо края на февруари, когато дерът му беше 18,4%. Посоченият показател е далеч под максималната стойност за ЕС от 60% от БВП за съответната държава. Разгледано по-конкретно, делът на външния държавен дълг е 9,6% от БВП, а на вътрешния държавен дълг е 8,9% от БВП.

 

В структурата на държавния дълг за първото тримесечие вътрешните задължения заемат дял от 48,1%, а външните - от 51,9 на сто. Според валутната си структура, дългът има следните стойности: 52% е в евро, 36% - в левове, 11% - в щатски долари.

 

Плащанията по държавния дълг през март са само 72 млн. лева. Във валутната композиция на плащанията от началото на годината най-съществен е делът на тези в лева - 78%, деноминираните в евро плащания са 12% и близо 10% са тези в щатски долари.

 

Държавно-гарантираният дълг през март 2014 г. е 383 млн. евро. Това е намаление от 14 млн. евро в сравнение с края на предходния месец, като то се дължи главно на извършени плащания по външните държавно-гарантирани заеми.

Станете почитател на Класа