×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Заемите в лева за граждани поевтиняват

  • Лихвите по депозити на населението също вървят надолу

Мая Цветкова

 

Заемите за граждани в лева и през март 2014 г., както през февруари, продължиха да поевтиняват, сочат предварителните данни на БНБ за периода. Годишният процент на разходите (ГПР) - представляващ действителните цена на заема, тъй като включва освен лихви и такси и комисионни – за потребителските заеми в лева изтеглени през март е средно 12,88%, докато година по-рано е бил 13,12%, а за февруари тази година е 13,32%. От друга страна, ГПР по новите заеми за потребление в евро със стойността си от 10,94% е практически колкото през февруари, въпреки че на годишна база има леко покачване.

 

Изтеглените през март ипотечни заеми в лева с ГПР средно от 7,6% са по-евтини както на годишна база (7,89%), така и на месечна (7,75%). Цената на новотпуснатите през март жилищни кредити в евро е практически същата като преди година (ГПР от средно 8,03%), макар че на месечна база е малко по-ниска.

 

От друга страна обаче, както и през предходния месец февруари, през март тази година лихвите по новите депозитни сметки на населението продължават да падат. Докато за март миналата година средните лихви по депозити в лева са били 4,31%, за март 2014 г. те са 3,56% (при 3,66% за февруари). Подобно е положението и при новите депозити в евро, чиято средна лихва за март е 3,27%, а за сравнение – преди година е била 3,91%, а месец по-рано – 3,36%.

Станете почитател на Класа