×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Кредитирането за граждани и фирми върви нагоре за пръв път от месеци

  • Спестяванията на населението нараснаха за година с 9,2% до над 38,55 млрд. лв.

Мая Цветкова

 

За пръв от месеци насам през март 2014 г. кредитирането у нас както за гражданите, така и за фирмите отбеляза ръст на годишна база, макар и малък, показват предварителните данни на БНБ за периода. Кредитите за бизнеса през март достигат общо 35,48 млрд. лв., което представлява увеличение с 1,7% спрямо март 2013 г. Това нарастване вече сочи тенденция нагоре при бизнис заемите, тъй като годишното увеличение за март беше с 1%, а през януари дори имаше минимален спад на годишна база с 0,6%.

 

Обнадеждаващо е, че общият размер на замите за граждани също отбелязва лек ръст през март, макар и едва с 0,3% спрямо година по-рано, до над 18,55 млрд. лв. Тук също тенденцията е положителна, тъй като през февруари практически нямаше ръст, а за януари дори имаше минимален спад на заемите за населението на годишна база с 0,2%. Посоченото увеличение на гражданското кредитиране за март се дължи изцяло на нарастването на обема на потребителските заеми до почти 7,28 млрд. лв., което е годишен ръст от 0,9%. Ипотечните кредити практически запазват обема си отпреди година от 8,874 млрд. лв., но пък през февруари имаха минимален спад. Размерът на т.нар. „други кредити" и през март продължава да намалява до близо 862 млн. лв., но сега темпът на понижението (2,2% на годишна база) е много по-нисък от предходните месеци.

 

На този фон депозитите на населението продължават сравнително бързо да растът, както е от около година насам. През март 2014 г. депозитите на населението вече са 38,553 млрд. лв., което е повече с 9,2% спрямо година по-рано. Все пак високият темп на нарастване на спестяванията на населението леко се забавя през последните 3-4 месеца. Това според финансисти е положително, тъй като вероятно означава насочване на средства към потребление и съответно към съживяване и дори ускоряване на икономиката.

Станете почитател на Класа