×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Експерти: Ипотечният пазар ще отбележи лек ръст през 2014 г.

  • Средният размер на жилищния заем при клиентите на СИБАНК е 68 000 лв.

Мая Цветкова

 

Ипотечният пазар в България през тази година като цяло ще е стабилен, като очакванията са и за лек ръст. Това прогнозираха за „Класа" експерти от „Моите пари". Според управителя на консултантската компания Деян Василев, влияние върху решението на гражданите за покупка на жилище и съответно за взимане на ипотечен заем ще окажат и току-що приетите промени в Закона за потребителския кредит (които промени касаят и жилищните заеми, както и отчасти и т.нар. бързи кредити, отпускани от небанкови институции).

 

От една страна, след като отпадна таксата за предсрочно погасяване на заеми след първата година, част от кредитополучателите ще искат да погасят предсрочно заемите си. Освен това, възможностите за прехвърляне на заем от една банка в друга също стават по-добри. По думите на Василев, законаделните промени, които правят по-прозрачно формирането на лихвите, ще увеличат конкуренцията между банките, което пък ще ги стимулира да предлагат, особено на изрядните клиенти, по-изгодни лихвени и други условия при отпускане на заеми.

 

Екпертите не се ангажираха с конкретни цифри относно увеличаването на общия обем на ипотечните кредити през тази година, но посочиха, че забелязващите се, макар и малки, положителни промени в икономиката, ще стимулират търсенето на жилища, а оттам и на ипотечни кредити. Беше отбелязано, че през „слабите" месеци, като януари и февруари, обемът на ипотечното кредитиране у нас е около 80 млн. лв., а по време на есенните промоции стига около 115-120 млн. лв.

 

Голяма част от гражданите, търсещи и получаващи жилищни заеми, не са добре информирани за условията по тях, коментира изпълнителният директор на СИБАНК Кристоф Де Мил. По думите му, голяма част от кредитополучателите дори са останали с впечатление, че първоначалната лихва по заема им е фиксирана за целия период - без да обърнат внимание при подписването на договора, че посочената лихва например е промоционална и важи за определен период, или че може да се променя при определени условия. Проучването сред клиенти на СИБАНК показва още, че средният размер на ипотечния заем е 68 000 лв., а делът на кредита е 75-85% от цялата цена на жилището. Затова банката започва кампания, с която да разясни на потенциалните кредитополучатели начина на формиране на годишния процент на разходите (ГПР), представляващ истинската цена на кредита, тъй като включва освен лихвите, също и съпътстващите ги такси и комисонни.

Станете почитател на Класа