×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Доходите от търговия с биткойни през 2013 г. ще се декларират

  • Те ще се облагат с данък от 10%

Мая Цветкова

 

Доходите на физически лица от търговия (продажба или замяна) на виртуалната валута биткойн трябва да се декларират при попълването и подаването на годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа от 10%, съобщиха от Националната агенция за приходите.

 

Според приходната агенция, за целите на данъчното третиране, доходите от продажба на валутата биткойн се третират като доходи от продажба на финансов актив (акциии и облигации). Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка.

 

Реализираната печалба или загуба се определя, като продажната цена се намалява с цената на придобиване на финансовия актив. Доходите от сделки с биткойн се декларират в Приложение №5 на годишната данъчна декларация. Законът не предвижда към данъчния формуляр да се прилагат специални документи, доказващи реализирания доход.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2013 г., изтича на 30 април, напомнят от НАП. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне, включително този в резултат на печалба при търговия с биткойни.

 

Попитахме представител на НАП, как ще се процедира, в случай че има данъкоплатци, които вече са подали годишните си данъчни декларации (чиито начален срок за подаване е началото на годината), без да знаят, че трябва да впишат в тях и евентуалните си доходи от търговия с биткойни. Отговорът на приходната агенция беше, че при положителен нетен резултат от сделки с биткойни към края на 2013 г., въпросните данъкоплатци ще трябва да подадат до 30 април 2014 г. коригираща данъчна декларация, в която да впишат и дохода си от търговия с биткойни и съответно да доплатят данък и върху него.

Станете почитател на Класа