×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Държавният дълг към февруари е 18,4% от БВП

  • Външните задължения са над 4 млрд. евро

Мая Цветкова

 

Държавният дълг в края на февруари 2014 г. е 7,684 млрд. евро, сочи официалният регистър на Министерството на финансите. От посочената сума вътрешният дълг е близо 3,66 млрд. евро, а външният е 4,026 млрд. евро. Съотношението на държавен дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) е 18,4 процента. Според изискванията на ЕС, максималната стойност на държавният дълг на дадена държава не трябва да надхвърля 60% от нейния БВП, т.е. българският дълг е далеч под допустимите стойности.

 

В структурата на държавния дълг за дадения период, вътрешните задължения са с дял от 47,6%, а външните са 52,4 процента. В номинално изражение дългът намалява незначително приблизително с 1,6 млн. евро в сравнение с нивото, регистрирано в края на януари. В състава на общия показател делът на външния държавен дълг е 9,7%, а на вътрешния държавен дълг е 8,8% от БВП.

 

Валутната структура на дълга към края на февруари е: 52,6% - от задълженията са в евро, 35,4% - в левове, 10,9% - в щатски долари.

 

Извършените плащания по държавния дълг през февруари възлизат на 474 млн. лева. За първите два месеца на годината най-съществени са плащанията по дълга в лева - 87,6%, следвани от тези в щатски долари – 10,2%.

 

Държавно-гарантираният дълг през февруари възлиза общо на 397 млн. евро, като е намалял приблизително със 7,2 млн. евро в сравнение с предходния месец. Към края на февруари вътрешните държавни гаранции са в размер само на 20,6 млн. евро.

Станете почитател на Класа