×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

EП въвежда таван на таксите при плащане с банкови карти

  • Тези такси възлизат на около 10 млрд. евро годишно

Въвеждането на таван на таксите, които търговците на дребно плащат на банките за операциите с кредитни карти, ще бъде гласуван от Европейския парламент на 3 април, съобщиха от институцията. Освен това, ще бъдат гласувани и мерки за подобряване на сигурността при онлайн плащанията. По данни на поръчано от Европейската комисия изследване, таксите при плащанията с карта струват на търговците на дребно в ЕС над 10 милиарда евро всяка година.

 

Таксите, които банките събират за обработка на плащанията, направени с карти като Visa и MasterCard, ще трябва да бъдат не повече от 0,3% от стойността на самата операция, когато плащането е направено с кредитна карта. Таксите ще бъдат не повече от 7 евро цента или 0,2% от стойността на транзакцията (която от двете суми е по-ниска) за плащанията с дебитна карта. Таваните ще важат както за националните, така и за трансгранични операции в рамките на ЕС.

 

С оглед на развитието на технологиите и на пазара и постоянно нарастващия брой на извършените плащания онлайн, се налага правилата за сигурност при онлайн плащанията да бъдат актуализирани, съобщават още от ЕП. Информацията, изисквана за извършване на този тип плащания и всички такси, ще трябва да бъдат точно разяснени на потребителите. Пазаруващите онлайн ще имат и правото да изпозлват софтуер, гарантиращ сигурността на плащането или устройства, предоставени от трети страни — оторизирани доставчици на платежни услуги.

 

В случаи на неразрешена платежна транзакция, сумите ще трябва да бъдат възстановявани от доставчика на платежни услуги в рамките на 24 часа от момента, в който той е забелязал нарушението или е бил уведомен. Клиентите ще бъдат задължени да платят загубите, произтичащи от незаконното използване на изгубена или открадната карта или устройство, но не повече от 50 евро.

Станете почитател на Класа