×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

И малките кредити ще се регулират, отпадат част от банковите такси

  • Слага се таван на годишния процент на разходите

Отпадат таксите за усвояване и управление на потребителския кредит. Това беше прието след като депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за потребителския кредит. Договорите за кредити трябва да са описани с еднакъв по вид, формат и размер шрифт. Съгласно промените, кредиторът може да събира от потребителя такси и комисиони за допълнителни услуги, свързани с договора за потребителски кредит, но няма право да изисква плащане на такси и комисиони за действия, свързани с усвояване и управление на кредита.

 

Банката не може да събира повече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също служебно действие. Видът, размерът и действието, за което се събират такси и/или комисиони, трябва да бъдат ясно и точно определени в договора за потребителски кредит, без дребен шрифт в договорите. Договорът за потребителски кредит ще се се сключва в писмена форма, на хартиен или друг траен носител, по ясен и разбираем начин. Всички елементи на договора ще се представят с еднакъв по вид, формат и размер шрифт.

 

Едностранна промяна на общия разход по кредита за потребителя се допуска, когато са налице едновременно следните условия: в договора за кредит изрично е предвидена възможност за увеличаване и за намаляване на общия разход по кредита; обстоятелствата, приложими към промяната на общия разход по кредита са описани в договора, обективно са обосновани и не зависят от волята на кредитора. Всяка уговорка, която противоречи на условията или ги заобикаля, е нищожна.

Предвижда да бъде разширен обхватът на закона и по отношение на кредити под 400 лева.

 

Народните представители одобриха предложението на депутата от БСП Георги Кадиев годишният процент на разходите (ГПР) – представляващ дествителната цена на кредита, т.е. включващ освен лихви и такси и комисионни - да не може да надвишава пет пъти размера на законната лихва по просрочени задължения в левове и във валута, определена от правителството. По изчисления на Кадиев това означава, че разходите по кредитите, в това число лихви и такси, на година не могат да бъдат повече от 50.5% от изтеглената сума. Според гласуваните текстове това ограничение е валидно и за вече отпуснати кредити, което означава, че банките, които са начислили и получили такива разходи, ще трябва да ги върнат.

 

Според новите законови текстове при предсрочно погасяване на ипотечни кредити банките ще могат да налагат наказателна лихва само през първата година, и то до 1% над първоначално определената лихва.

Станете почитател на Класа