×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Чобанов: Преведени са авансово 20 млн. лв. по проекти на общините

  • Публичната инвестиционна програма ще генерира заетост на около 20 000 души

„Миналата седмица Министерството на финансите преведе 20 млн. лева за авансово плащане на общините по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов след срещата си с представители на местния бизнес в Пазарджик, съобщиха от ведомството. Министър Чобанов коментира, че очакванията са за реализиране на заетост на около 20 000 души в общините с проекти, финансирани по Публичната инвестиционна програма.

 

След два дни ще бъде открит първият проект, завършен със средства от програмата - спортната зала "Арена Ботевград" в гр. Ботевград, съобщи Чобанов. Той уточни, че по Програмата са финансирани и проекти, които са били пред завършване, за да може да се пуснат по-бързо в употреба и да се използват от хората. Надявам се всички средства по инвестиционната програма да бъдат усвоени, каза министърът и припомни, че предстои да бъде разгледан напредъкът на общините в усвояването на средствата. Ресурсът от проекти, които не се стартирали, ще се преразпредели към нови, за да бъдат парите усвоени до края на годината.

 

„С Програмата обхванахме всички региони на страната и подпомогнахме общини, които бяха трайно пренебрегвани и не им беше отпускан допълнително капиталов ресурс, а видяхме, че инвестиционните потребности са наистина много големи" – коментира още Чобанов. Общинските проекти, получили финансиране от Програмата, са близо 400 и са разпръснати по територията на цялата страна. Финансовият министър още веднъж изрази позицията си, че инвестициите в местна инфраструктура са много важни и те са част от икономическото развитие, защото създават условия за генериране на местна заетост и ще осигурят по-добра среда за живот. През следващите години на мандата сме предвидили да има подобен ресурс, за да може започнати проекти да бъдат довършени и да се стартират нови – категоричен е финансовият министър.

 

Пред местните фирми министърът на финансите обобщи предприетите мерки от правителството за подобряване на условията за правене на бизнес в страната – възстановяването на ДДС в срок и по поредност на заявката, възможността фирмите, които имат просрочени данъчни задължения, да бъдат разсрочени във времето, намаляването на административната тежест.

Станете почитател на Класа