×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Чобанов: Данните за кредитирането на икономиката са обнадеждаващи

  • Евентуални рестрикции спрямо Русия ще засегнат цялата европейска икономика, смята финансовият министър

Данните за кредитирането на икономиката от началото на годината са много обнадеждаващи и се отбелязва ръст на заемите, отпуснати на бизнеса, като за това принос има и активната политика на Българската банка за развитие (ББР). Това коментира при срещата си с бизнеса в Пловдив министърът на финасите Петър Чобанов, съобщиха от ведомството.

 

Финансовият министър коментира и очакванията си за приходите в бюджета, като уточни, че за първото тримесечие на годината постъпленията от акцизи ще бъдат с около 50 млн. лв. повече. По отношение на данъчните постъпления, информацията още не е пълна, тъй като предстоят най-силните дни за плащане на данъци до края на март. „Там също се надяваме на добри резултати и на допълнителни приходи", допълни той. Според него сравненията на приходите за първото полугодие на тази година и на предходната не са коректни, тъй като ситуацията беше различна. „Имаме месеци от миналата година, когато възстановеното ДДС е било изключително малко, когато невъзстановеният данъчен кредит е бил голям и това е създавало впечатление за изкуствено по-високи приходи, които не са били налични", разясни той.

 

Петър Чобанов коментира и планираната и заложена в бюджета за тази година емисия външен дълг и дълговата политика на правителството. Той припомни, че има строго разписани лимити на това колко нов дълг може да бъде поет през годината, както и за какво ще бъде използван той. Държавният дълг, който ще бъде взет през тази година, ще бъде използван за погасяване на падежиращи през 2014 г. стари задължения в размер на 1,3 млрд. лв, около 1,7 млрд. лв. са за падежиращите през януари 2015 г. глобални доларови облигации, а с 1,4 млрд. лв. ще бъде финансиран бюджетният дефицит за 2014 година. Моментът за пускането на новата емисия външен дълг не зависи от евроизборите, а от ситуацията на международните пазари, уточни Чобанов.

 

Министър Чобанов сподели, че се изготвят различни сценарии за отражението върху икономиката ни на евентуални санкции срещу Русия. По думите му, такива рестрикции биха засегнали цялата европейска икономика и то в момент, когато тя започва все по-уверено да расте.

Станете почитател на Класа