×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Спад на лихвите по кредити и депозити през февруари

  • По-съществено поевтиняват заемите в лева

Мая Цветкова

 

Средните лихви както по кредити, така и по депозити на граждани и фирми през февруари отбелязаха лек спад, каквато едновременна еднопосочност рядко се случва. Според предварителните данни на БНБ за периода, намалението на част от лихвите е само на месечна или на годишна база, а при останалите – и в двата случая.

 

При новоотпуснатите през февруари потребителски заеми в лева се отчита намаление на годишния процент на разходите (фактическата цена на кредита, включваща освен лихви и такси и комисионни) както спрямо февруари 2013 г., така и спрямо януари 2014 г. Така за февруари тази година средните лихви по тези заеми са 12,01%, а годишния процент на разходите (ГПР) – 13,32% (при 13,51% година по-рано и 13,47% за януари). Цената на потребителските заеми в евро има минимални колебания, и практически е без промяна (10,99%) на годишна и месечна база. Вероятно задържането и слабото понижение на цената на потребителските заеми е една от причините за техния, макар и неголям ръст на обема им за първите два месеца на годината (с по 2,2% на годишна база).

 

Цената на новите ипотечни заеми в лева (както и на потребителските в лева) върви надолу през февруари до средно 7,75%, като намалението е по-голямо на годишна база (8% преди година). Със среден ГПР от 8,18% за февруари, жилищните кредити в евро са по-евтини сравнено с януари, но по-скъпи спрямо година по-рано (7,92%).

 

При новоотпуснатите фирмени кредити в лева през февруари има съществено намаление на лихвите както на месечна, така и на годишна база с между 0,5-1 процентен пункт - като тези в сегмента до 2 млн. лв. падат до 6,9%, а крупните кредити над 2 млн. лв. за месеца са със средни лихви от 6%. Бизнес кредитите в евро с лихвите си от средно 6,77% през февруари са по-евтини едновременно на месечна и годишна база. Евровите заеми над 2 млн. лв. със средни лихви от 7,16% са по-евтини на месечна база, но по-скъпи спрямо февруари 2013 г. (6,43%).

 

При фирмените депозити се наблюдава съществено намаление на средните лихви за година, като при сметките в лева то е с над 1 процентен пункт до 2,17% за февруари 2014 г. Бизнес депозитите в евро открити през февруари тази година са със средни лихви от 2,05% (при 2,73% преди година).

 

Що се отнася до средните лихви по новооткрити през февруари депозити в лева на граждани, със стойността си от 3,66% те са по-ниски и на годишна база (4,55%), и на месечна (3,89%). Подобно е положението и със сметкине в евро, чийто средни лихви за февруари са 3,36% (при 4,04% преди година и 3,44% за януари).

 

Станете почитател на Класа