×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Кредитирането за населението и бизнеса тръгна леко нагоре през февруари

  • Спестяванията на домакинствата надминаха 38,46 млрд. лв.

Мая Цветкова

 

Банковото кредитиране като цяло през февруари 2014 г. отбеляза ръст на годишна база, макар и малък. Подобно нещо не се е случвало от над половин година насам, тъй като месеци наред заемите за населението се свиваха на годишна база, а тези за бизнеса имаха слабо покачване средно с около 1%-4%.

 

На този фон е обнадеждаващ фактът, че през февруари има леко нарастване както на фирмените кредити, така и на тези за населението. Така през февруари кредитирането за бизнеса нарастна с 1% на годишна база до почти 35,22 млрд. лв., при положение, че през януари имаше годишен спад от 0,6%.

 

В същото време, общият обем на заемите за населението и едноличните търговци като цяло през февруари се увеличава със символичните 0,04% до близо 18,54 млрд. лв. (при годишно понижение от 0,2% за януари). Макар и минимален, настоящият ръст е показателен за по-оптимистичните нагласи на населението в материален и финансов аспект. Посоченото леко увеличение през февруари всъщност се дължи изцяло на нарастването на обема на потребителските заеми с 2,1% (практически колкото и за предния месец) на годишна база до над 7,38 млрд. лв. Докато ипотечните кредити през февруари (както и през януари) имат годишен спад от 0,9% до близо 8,81 млрд. лв. Обемът на т.нар. други кредити за населението продължава тенденцията от предходните месеци да се свива на годишна база, но по-малко – за февруари намалението е с 6,4% до близо 831 млн. лв. (при 7,8% годишно понижение за януари).

 

Спестяванията на населението и едноличните търговци и през февруари 2014 г., както през цялата миналата година, продължават да отбелязват забележителен ръст – сега от 9,5% на годишна база (при 10,7% за януари). Депозитите на фирмите през февруари се увеличиха с 8,9%, достигайки общо 15,4 млрд. лв.

Станете почитател на Класа