×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Искаме равнопоставено третиране при присъединяване към банковия съюз

  • Необходимо е и по-справедливо разпределение на разходите за преструктуриране

За нас е от изключителна важност да има равнопоставено третиране на дъраживите от ЕС, присъединили се на по-късен етап към банковия съюз. Това се казва в становището на нашата и други държави по въпроса, съобщиха от Министерството на финансите.

 

На 10 март се проведе специално заседание на министрите на финансите от 28-те държави членки по междуправителственото споразумение относно Единния фонд за преструктуриране – част от пакета за създаването на Единния механизъм за преструктуриране на банките в ЕС. На заседанието бяха обсъдени отворени въпроси от политически характер с цел успешното приключване на преговорите по изграждането на втория стълб от банковия съюз, се уточнява в резюмето от доклада.

 

България принципно подкрепя необходимостта от договаряне на междуправителствено споразумение относно Единния фонд за преструктуриране, в т.ч. необходимостта от създаване на национални компоненти в рамките на Единният фонд и тяхното постепенно обединяване в рамките на 8-годишен преходен период. За нас е от изключителна важност да има равнопоставено третиране на държавите членки, които се присъединяват към тези механизми на по-късен етап. България би желала в текста на окончателното споразумение да се постигне по-справедливо разпределение на разходите за преструктуриране от националните компоненти, в случай на преструктуриране.

 

България принципно подкрепя приемането на регламента за Единния механизъм за преструктуриране на банките в рамките на настоящия мандат на Европейския парламент. В същото време страната ни смята, че окончателното приемане и подписване на междуправителственото споразумение за Единния фонд за преструктуриране следва да стане, едва след като е договорен регламентът за Единния механизъм за преструктуриране между Съвета на ЕС и Европейския парламент. В същото време България, подобно на други държави членки на ЕС, би искала да подчертае, че общият подход по ЕМП, постигнат на 18 декември 2013 г. между държавите членки на ЕС, е приет като пакет, като в този смисъл той е един крехък компромис между самите държави членки.

Станете почитател на Класа