×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

ЕС постигна окончателно споразумение за банковия съюз

  • Това е пробив в механизма за вземане на решения в банковата сфера, заяви Мишел Барние

Европейският парламент и държавите-членки на ЕС постигнаха споразумение за създаване на Банков съюз след маратонски преговори, съобщиха световните агенции. "Тази сутрин (20 март) след 16-часови преговори беше постигнато споразумение", се казва в комюнике на парламентарната група на Европейската народна партия. "Направен е пробив в механизма за вземане на решения в банковата сфера", коментира еврокомисарят по финансовите въпроси Мишел Барние. Той изрази задоволство от тази "голяма крачка напред в разкъсването на връзката между банковата криза и суверенната криза". Правилата на Банковия съюз ще бъдат задължителни за 18-те членки на еврозоната, а за България това ще се случи след присъединяването ни към еврозоната.

 

„Споразумението за банковия съюз е огромен успех", добави в същия дух на пресконференция председателят на Европарламента Мартин Шулц. По думите му, това политическо споразумение води до, ако се наложи, нормален процес на ликвидация на банки в еврозоната и има за цел да прехвърли финансова тежест от това от данъкоплатците върху банковия сектор".

 

Финансовите министри на страните от еврозоната се споразумяха за създаването на банков съюз в края на 2013 г. До споразумението тогава се стигна след дълги преговори в средата на декември миналата година, като основният момент е въвеждането на Единен механизъм за решения – нова агенция, която ще разполага с 55 милиарда евро за разрешаване на банковите проблеми на еврозоната. Тогава еврокомисарят по финансовите пазари Мишел Барние коментира, че „данъкоплатците ще бъдат избавени от необходимостта да плащат, за да спасяват затънали банки. Сложният проект трябва да позволи да се решава съдбата на изпаднали в затруднение банки от еврозоната, избягвайки, доколкото е възможно, да се прибягва до парите на данъкоплатците."

 

Подготовката за създаване на банков съюз започна след началото на световната финансова криза през 2008 г. Тогава спасяването на редица крупни банки бе осъществено за сметка на данъкоплатците. Новият режим се предвижда да влезе в сила от началото на 2016 г. и ще се прилага директно към над 300 банки – големите от еврозоната, както и трансграничните банки. Предвижда се и създаване на "ликвидационен съвет", съставен от представители на страните членки, който ще решава дали дадена банка да бъде рекапитализирана или закрита.

 

Обобщено казано, на практика след въвеждането на Единния механизъм за преобразуване в края на тази година, ЕЦБ в качеството си на надзорен орган ще сигнализира, когато банка в еврозоната или в държава от банковия съюз има сериозни финансови затруднения и трябва да бъде преобразувана. Под надзора на Единния съвет по преобразуване, компетентните национални органи ще изпълняват плана за преобразуване.

 

Докато трае процесът на преструктуриране на банката, като поднадзорен субект на Единния съвет по преобразуване се създава Единен фонд за преобразуване на банки. Той ще се финансира от вноски от банковия сектор, замествайки националните фондове за преобразуване на държавите от еврозоната и на участващите в банковия съюз държави членки.

Станете почитател на Класа