×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

ЕИБ и СИБАНК договориха кредитна линия за малки фирми за 50 млн. евро

  • Възможно е икономиката ни да реализира ръст и над 1,8%, каза финансовият министър

Мая Цветкова

 

СИБАНК ще може да кредитира с евтин ресурс малки и средни предприятия (МСП), като общата стойност на финансирането е 50 млн. евро. Това стана възможно след подписването на 13 март на споразумение между Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и СИБАНК, в лицето на ръководителя на ЕИБ за България и Румъния Дитмар Думлах и Петър Андронов, национален мендиджър за България на белгийската финансова група КВС и главен изпълнителен директор на СИБАНК. Споразумението между двете финансови институции е четвърто поред, като първото е подписано през 2009 г. Средствата по първото споразумение са били на обща стойност 25 млн. евро и са усвоени за близо три години.

 

Ресурсът по второто споразумение е усвоен за около две години. Докато кредитната линия по третото споразумение на стойност също 50 млн. евро, подписано миналата година, са усвоени само за 5 месеца, обясни Петър Андронов. Той посочи, че очакванията са финансирането по настоящата кредитна линия също да бъде усвоено за много кратки срокове, още повече, че вече има подадени проекти в банката за голяма част от средствата. По думите на Андронов, по всяка вероятност до края на тази година СИБАНК ще подпише ново споразумение за кредитиране на малкия бизнес с ЕИБ или Българската банка за развитие (ББР).

 

Според условията по подписаното днес споразумение, а и според тези по предишните три, отпусканите заеми на малкия бизнес би трябвало да бъдат с лихва, поне със 0,7 процентни пункта по-ниска от кредитите със собствен ресурс. На практика обаче намалението на лихвите по заемите за малкия бизнес е било по-ниско с около 2 процентни пункта, което е значително облекчение за кредитираните фирми. Освен това, СИБАНК се задължава да отпусне на малки фирми заеми със собствен ресурс на същата сума, като по подписаните споразумения. При инвестиционните кредити финансирането от страна на СИБАНК е до 80% от стойността на проекта, а при тези за оборотни средства – до 100%.

 

С реализираните досега три споразумения за кредитни линии за общо 105 млн. евро, са финансирани общо 215 инвестиционни кредита и 291 заеми за оборотни средства на фирми. Получилите евтино финансиране фирми са от цяла България, а разгледано по сектори, по-голям дял са тези от селското стопанство, индустрията, транспорта, търтовията.

 

Министърът на финансите Петър Чобанов, който присъства на подписването на споразумението между ЕИБ и СИБАНК посочи, че то е показател за усилията на правителството за създаване на справедлива бизнес среда и по-добри условия за бизнес. „Виждаме, че ефективността на икономиката се ускорява. Настоящото споразумение може да е пример за цялата банкова система", каза финансовият министър. По думите му, повишаването на кредитирането ще допринесе и за растежа на цялата икономика.

 

Възможно е икономиката ни тази година да реализира ръст и по-висок от заложения в бюджета от 1,8% посочи Чобанов.

Станете почитател на Класа