×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Очаква се лек ръст на банковото кредитиране

  • Има вероятност и за малък спад на лихвите по депозити

Мая Цветкова

 

При условие, че вътрешното търсене в България започне да се възстановява през първата половина на 2014 г., можем да очакваме търсенето на финансов ресурс в страната да се повишава. Това се казва в публикуван от БНБ обстоен финансов анализ, изготвен на основата на данните за икономиката през четвъртото тримесечие на 2013 г. Очакванията са да продължи висока норма на спестяване на домакинствата през първата половина на 2014 г.

 

Според анализа, растежът на кредитирането за бизнеса и населението като цяло бавно ще се повишава през първата половина на 2014 г. При условие, че предвижданото постепенно засилване на икономическата активност в страната се реализира, търсенето на кредити от страна на предприятията би се увеличило, което ще допринесе и за повишаване на общия растеж на кредитирането от банките.

 

При домакинствата се предвижда очерталата се тенденция към постепенно свиване на годишна база на спада на заемите да продължи през първата половина на тази година. Допълнително влияние върху структурата на депозитите на гражданите в посока към увеличаване на тези със фиксиран срок, ще оказва и понижението от 10% на 8% на данъчната ставка върху лихви по депозити, което е в сила от началото на 2014 г.

 

Очакваме през първата половина на 2014 г. лихвите по депозити да се понижат минимално, се казва още в анализа на БНБ. Тази тенденция може да бъде преустановена при евентуалното настъпване на нов възходящ лихвен цикъл в паричната политика на водещите централни банки в Европа. Същевременно, високата ликвидност на банковата система и сравнително слабото търсене на заемни ресурси ще оказват основно влияние в посока към понижаване на лихвените равнища по депозити.

 

Банките изразяват очаквания през първото тримесечие на 2014 г. да се повиши търсенето главно на потребителски и жилищни заеми от населението, а в по-малка степен – на кредити от страна на предприятията. Според проучване сред банките, през първото тримесечие на 2014 г. условията за отпускане на потребителски заеми като цяло ще останат без промяна, а слабо ще бъдат облекчени тези за предприятия и ипотечни кредити.

 

През първата половина на 2014 г. основен положителен принос за плавното ускорение на годишния темп на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) се очаква да има вътрешното търсене, смятат финансистите.

Станете почитател на Класа