×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Ипотеките в евро и големите бизнес кредити поскъпват

  • Осезаем спад на лихвите по фирмени депозити през януари

Мая Цветкова

 

Настоящата 2014 г. започна с разнопосочно движение на лихвите по кредити и депозити на граждани и фирми, сочат предварителните данни на БНБ за януари. Както лихвите, така и годишният процент на разходите (ГПР) – представляващ пълната цена на заема, т.е. освен лихви включва такси и комисионни – при потребителските заеми в лева върви нагоре през януари на годишна база, като ГПР по новоотпуснати заеми стигна 13,47%, т.е. поскъпването е с 0,37 процентни пункта (п.п.) на годишна база, макар че спрямо декември показателят има лек спад. При новите потребителски кредити в евро средният ГПР е 10,98%, т.е. поскъпването на годишна база е незначително, но спрямо декември то достига 0,8 п.п.

 

Цената на новоотпуснатите през януари ипотеки в лева (7,81%) практически е същата като през предходния месец, а спрямо година по-рано е малко по-ниска (8,05%). Ипотечните заеми в евро обаче осезаемо поскъпват в началото на годината до средно 8,54% (при 7,87% през декември и 7,94% преди година), т.е. стават по-скъпи от жилищните заеми в лева, което общо взето рядко се случва.

 

Лихвите по фирмените кредити на стойност до 2 млн. лева, отпуснати през януари, се понижават на годишна база до 7,28% в лева и 6,84% в евро. За отбелязване е, че годишното намаление е по-значимо при заемите в евро, чието ниво е същото като през декември, докато при кредитите в лева има леко месечно повишение. При крупните бизнес кредити в сегмента над 2 млн. лева, отпуснати през януари, средните лихви отбелязват символично годишно повишение до съответно 8,7% в лева и 9,73% в евро, като покачването на лихвите при евровите заеми обаче спрямо декември е над 2 п.п.

 

В същото време, средните лихви по новите фирмените депозите отчитат спад през януари 2014 г. както на годишна, така и на месечна база, до съответно 2,24% в лева и 2,08% в евро. Средните лихви по депозити на граждани, открити през януари 2014 г., практически са същите като през декември 2013 г. – съответно 3,89% в лева и 3,44% в евро – макар че спрямо година по-рано са по-ниски с около 1 п.п.

Станете почитател на Класа