×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

БНБ разреши на „Юнионбанк” да се влее в „Първа инвестиционна банка”

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев, ръководещ управление „Банков надзор", издаде разрешение на „Юнионбанк" ЕАД София да се преобразува чрез вливане в „Първа инвестиционна банка" (ПИБ) АД София (приемаща банка), съобщиха от БНБ. Сливането става при спазване на Закона за кредитните институции и при условията на пълно правоприемство, след което вливащата се кредитна институция ("Юнионбанк") ще бъде прекратена без ликвидация.

 

Вливането се явява естествен завършек на предприетото през втората половина на 2013 г. консолидиране на двете банки чрез придобиване от страна на ПИБ АД на всички акции от капитала на „Юнионбанк" ЕАД, уточняват от БНБ. Анализът на БНБ, извършен по повод издаване на разрешението показа, че след вливането „Юнионбанк" ще подобри финансовите си показатели, коментират още от БНБ.

 

Всички активи, пасиви и дейности на вливащата се банка преминават към ПИБ АД. Така правата и задълженията на клиентите на „Юнионбанк" ЕАД, в това число на нейните вложители, кредитополучатели и други клиенти, остават такива, каквито са били до момента на вливането и не е необходимо предприемането на каквито и да е допълнителни действия от тяхна страна. Запазват се всички отношения, свързани със защита на влоговете на гражданите и фирмите.

Станете почитател на Класа