×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Бюджетният дефицит за 2013 г. е 1,8% от БВП

  • Фискалният резерв в края на миналата година е 4,7 млрд. лв.

 

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за 2013 г. е отрицателно в размер на 1,448 млрд. лв., което представлява 1,8% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП). Планираният с разчетите за бюджета за 2013 г. дефицит на консолидирано ниво е до 2% от БВП. Бюджетното салдо по КФП се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 891,6 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 556,8 млн. лева, съобщават от Министерството на финансите.

 

Фискалният резерв към края на декември 2013 г. е в размер на 4,7 млрд. лева, при заложено в бюджета ниво от минимум 4,5 млн. лв.

 

Изпълнението на КФП за 2013 показва, че фискалната позиция на страната е стабилна – отчетените стойности за дефицита и държавния дълг са по-ниски от заложените в бюджета за 2013 г., а същевременно нивото на фискалния резерв надхвърля заложените законови изисквания, коментират от финансовото ведомство.

 

Едновременно със запазването на фискалната стабилност започна реализирането и на приоритетните политики на правителството за насърчаване на растежа и за равнопоставени взаимоотношения на държавата с бизнеса, коментират от финансовото ведомство. През второто полугодие на годината бяха разплатени и част от просрочените задължения на централното правителство, налични към края на юни 2013 година. Полагат се усилия за подобряване на комуникацията и улесняване на работата на бизнеса с приходните администрации и за намаляване на административната тежест. Фискалните ефекти от тези мерки започват да се проявяват, като през последните месеци постъпленията при редица данъци и осигурителни вноски отчитат постепенно подобрение.

Успоредно с усилията за нормализиране на бизнес средата приоритет в разходните политики бяха социалните отговорности на държавата и очерталия се недостиг на финансиране на сектора на здравеопазването. За подкрепа на най-уязвимите социални групи (вкл. изплащане на еднократна коледна добавка на пенсионерите с най-ниски пенсии) и за дофинансиране на здравеопазването, беше осигурен значителен допълнителен финансов ресурс – общо около 125 млн. лв., без да се влошава одобреното бюджетно салдо по КФП, допълват от Министерството на финансите.

Станете почитател на Класа