×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Европарламентът иска минимум 4 години затвор за манипулиране на финансовите пазари

  • Търговията с вътрешна финансова информация също ще се смята за престъпление

 

Максималните наказания за сериозни финансови престъпления в ЕС, като злоупотреба с вътрешна информация, ще трябва да предвиждат най-малко четири години затвор. Това се предвижда проект на закон, който трябва да бъде гласуван от Европейския парламент другата седмица, съобщиха от институцията.

 

Целта на новите правила, вече договорени неформално с държавите членки, е да се възстанови доверието на финансовите пазари в ЕС и да се подобри защитата на инвеститорите.

 

Новите правила предвиждат по-строги наказателни санкции, включително лишаване от свобода, за сериозни пазарни злоупотреби, като например злоупотреба с вътрешна информация, манипулиране на пазара и неправомерно разкриване на информация.

Държавите членки ще трябва да въведат законодателно, според новите правила, да се присъждат не по-малко от четири години затвор за най-тежките форми на злоупотреба с вътрешна информация или манипулиране на пазара, и не по-малко от две години затвор — за неправомерно разкриване на информация.

 

Съгласно новите правила, съдът ще трябва да третира като престъпления търговията с вътрешна информация и манипулирането на пазара, както и подбудителството или подпомагането за извършването им. Опитите за нарушаване на регулацията на финансовите пазари в ЕС биха могли също да се третират като наказуемо деяние.

Станете почитател на Класа