×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

ЕК иска отделяне на инвестиционната от търговската дейност при големите банки

  • Така ще бъде намален значително рискът от фалити

 

Най-големите и най-комплексните банки в ЕС по всяка вероятност скоро няма да могат да извършват дейност, свързана с търгуване с финансови инструменти за собствена сметка, която се счита за рискова. Това предложи Европейската комисия с новите правила за регулиране на бановия сектор, съобщиха от институцията.

 

Освен това на надзорните органи на финансовите институции се предоставя правомощието да изискват от крупните банки да обособят отделно някои потенциално рискови операции по търгуване с финансови инструменти от сегмента по приемането на депозити.

 

При представянето на новите правила еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви: „С днешните предложения се добавят последните елементи от законодателната уредба на европейската банкова система. Те са посветени на малък брой крупни банки, чиито мащаби и комплексност обаче са такива, че евентуален фалит би застрашил цялата финансова система. От друга страна, както предотвратяването на такъв фалит, така и преодоляването на последиците от него е твърде скъпо и сложно.".

 

Според ЕК предложените мерки ще укрепят допълнително финансовата стабилност в ЕС и ще гарантират, че грешките на банките няма да се плащат от джоба на данъкоплатеца. Посоченените предложения представляват обща уредба на равнище ЕС, която не дава повод за разногласия в банковия съюз и не подкопава функционирането на единния пазар. Правилата са грижливо балансирани, така че да се осигури "деликатното равновесие между финансовата стабилност и създаването на подходящи условия за кредитиране на реалната икономика, което е от особена важност за конкурентоспособността и растежа".

 

За отделянето на търговската от инвестиционната дейност на крупните банки се заговори по време на финансовата криза в Европейския съюз. От ЕК припомнят, че с оглед на повишаването на устойчивостта на банките и намаляването на въздействието на евентуални банкови фалити, бяха приети наскоро и нови по-високи капиталови изисквания към банките. В края на 2013 г. официално беше създаден банковият съюз.

Станете почитател на Класа