×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Стартира бюджетната процедура за 2015 г.

  • До април ще бъде готова финансовата прогноза до 2017 г.

 

Правителството стартира бюджетната процедура за 2015 г. С нея се създава необходимата организация и координация между отделните разпоредители с бюджет в процеса на бюджетно планиране, стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

 

Процедурата за 2015 г. е разделена на два основни етапа. Първият приключва през април тази година с приемане от Министерския съвет на решение за одобряване на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г. Тога ще се одобри и актуализацията на Стратегията за управление на държавния дълг. Вторият етап на процедурата приключва в края на октомври 2014 г. с одобряването от правителството на законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2015 г. и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, която представлява мотиви към законопроекта.

 

Бюджетната процедура обхваща всички бюджетни организации, както и юридически лица, контролирани от държавата или общините, които не са част от консолидираната фискална програма, но попадат в обхвата на сектор „Държавно управление". Решението за бюджетната процедура определя етапите, сроковете, разпределението на отговорностите и изискванията за съставянето на средносрочната бюджетна прогноза и на проекта на държавния бюджет. Определени са основните правила, които следва да се спазват в рамките на бюджетния процес, както и необходимите оценки, разчети и базата за разработване на двата документа. Спазването на бюджетната процедура създава условия за прозрачност и представлява елемент на доброто управление на публичните финанси.

Станете почитател на Класа