×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Заемите за населението не нараснаха през 2013 г.

  • Депозитите на граждани обаче скочиха с 9,3% за година

 

Мая Цветкова

 

Заемите за населението към края на 2013 г. възлизат общо на 18.685 млрд. лева, сочат предварителните данни на БНБ. Това означава, че за цялата миинала година кредитите за граждани и еднолочини търговци имат спад с 0,2%.

По-конкретно, ипотечните кредити към края на миналата година възлизат общо на 8.83 млрд. лв., което представлавя годишно намаление от 1,2%. За отбелязване е, че през първите месеци на миналата година жилищните заеми имаха макар и малък ръст, след което обаче той спря и започна леко връщане назад.

 

Потребителските кредити към края на 2013 г. са общо близо 7.43 млрд. лв. т.е. технят обем е нараснал през миналата година с 2,2%. При този вид заеми през първите месеци на 2013 г. интересът беше по-малък, но през втората половина нарасна и съответно се стигнаха до реализиране на лек ръст при тях. Така наречените „други кредити" за населението, чийто дял е доста малък, се свиха с 6% за година до 878 млн. лева.

 

Депозитите на населението в края на 2013 г. са почти 37,7 млрд. лв., т.е. те отбелязват чувствителен ръст с 9,3%. Този показател, съчетан с липсата на увеличение при кредите за населението показва, че хората са спестявали „бели пари за черни дни". Очакванията са през настоящата година спестовността да отслабне в една или друга степен за сметка на увеличение на потреблението.

 

Към края на декември 2013 г. депозитите на фирми достигнаха 15,45 млрд. лв., което представлява ръст от 8,3% за цялата минала година. Кредитите за фирми са с годишен ръст едва от 0,1% до 35,09 млрд. лв. към края на 2013 г.

Станете почитател на Класа