Драги: Все още има рискове пред възстановяването в Европа

  • Шефът на ЕЦБ не очаква опасност от дефлация в еврозоната в средносрочен план

 

„Ние виждаме окуражаващи сигнали и първите признаци на икономическо възстановяване в еврозоната, но то все още е слабо и неравномерно разпределено. Като цяло, рискът от неуспех е голям". Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в инетервю за швейцарския ежедневник Neue Zurcher Zeitung, цитирано от БНР. Драги потвърди, че рисковете от дефлация в еврозоната са ограничени, но предупреди, че общите рискове за влошаване на крехкото икономическо възстановяване все още са големи.

 

Сега Марио Драги посочи, че е окуражен, че икономическият растеж в еврозоната вече не се задвижва единствено от износа, но и от постепенно подобрение на вътрешното търсене в региона. "Сега еврозоната се намира там, където САЩ беше преди около година и половина", смята шефът на ЕЦБ.

 

Относно инфлацията Драги заяви, че инфлационните очаквания в еврозоната остават "добре закотвени в средносрочен план и ЕЦБ не вижда риск от дефлация". Рисковете от дефлация или инфлация са ограничени, заяви централният банкер пред швейцарския вестник, добавяйки, че той не е силно притеснен нито от риск за дефлация, нито от риск за ръст на инфлацията.

 

Изказването на Драги идва на фона на постепенното завръщане на Европа по пътя на икономическия растеж от миналата пролет насам, но икономическото възстановяване след продължителната рецесия е доста вяло, а нивото на безработица е доста високо в някои части на Южна Европа.

 

Годишната инфлация в еврозоната за 2013 г. е едва 0,8 %, което е доста под целта от около 2% на ЕЦБ. Институцията понижи основния лихвен процент в еврозоната до рекордно ниско ниво от 0,25% през ноември и прогнозира запазване на лихвите на това или в по-ниско ниво за "продължителен период от време".

Станете почитател на Класа