Лихвите по депозитите в България са втори по доходност в Европа

Лихвите по депозитите у нас са се понижили с 2.2 процентни пункта до 4% към днешна дата, в сравнение с най-добри лихви по депозитите от 6.2% в началото на март 2013 г., по данни на deposit.org. Въпреки понижението, страната ни се отличава с четвъртите най-високи лихви по депозити в Европа. Българските вложители на практика получават вторите най-високи реални лихви в Европа - когато от лихвите по депозитите се извади нивото на инфлация, благодарение на отчетената ниска инфлация в страната ни.
Въз основа на средна инфлация от около 1% за изминалата година, реалните лихви в момента са при нива 3%, което е второто най-високо ниво на Стария континент.
С по-високи реални лихви продължава да се отличава Гърция (4.60%), благодарение на дефлацията в страната през изминалата година.
Полша и Румъния са непосредствено след нас по понижение на лихвите по депозитите, където те са намалели с 2 пр. пункта съответно до 2.2 и 2% на годишна база.
С по-високи лихвени нива са единствено Сърбия, Турция и Русия – съответно 10, 8.7 и 8.2%. Това обаче не бива да заблуждават спестителите, защото инфлацията там е изключително висока.
Лихвите по влоговете са регистрирали понижение през последните десет месеца в тринадесет от разглежданите двадесет и една европейски страни. Те са се запазили без изменение в шест страни и са се повишили в две.
Турция и Холандия са двете страни, където лихвите по депозитите са се повишили – съответно с 1.7 пр. пункта и 0.95 пр. пункта до 8.70% и 1.60%.
С перспективи да изпревари всички през тази година по отношение на реалните лихвени нива е Сърбия. Там инфлацията се понижи до 2% в последните месеци на миналата година и може да се очаква и значително намаление на лихвите по влоговете.
Високото ниво на инфлация, в съчетание с ниските лихви по депозитите в повечето европейски страни, води до това реалните лихви да са отрицателни в девет от разглежданите европейски страни. Най-много губят от влоговете си в Хърватия, където реалните лихви са отрицателни в размер на -1.8%.

Станете почитател на Класа