×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Л. Хампарцумян: Инвестициите на финансовите пазари постепенно ще растат

 

Мая Цветкова

 

Процесът на постепенно намаляване на лихвите по депозити у нас ще продължи, като ще се върви към доближаване на средните лихвените равнища у нас и в Европа, коментира пред журналисти главният изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян. По думите му, вече има лихви по депозити, които са съпоставими с доходността при някои консервативни инвестиционни фондове. Това пък ще доведе до нарастване през следващите 5-10 години на интереса към инвестициите във фондове. „Колкото повече България се интегрира към европейската икономика, толкова повече са предпоставките за някакъв вид борсова конгломерация – което обаче няма да е загуба на суверенитет, а възможност за просперитет“, смята Хампарцумян.

Нетната стойност на активите на взаимните фондове Pioneer Investments в България – собственост на „УниКредит“ - нарасна с 30% за една година до 130 млн. евро към края на април, каза от своя страна Явор Ачев, мениджър на Pioneer Investments за България. За 10-те години от встъпването си в България фондът е запазил лидерски позиции в сектора и сега пазарният дял на фондовете Pioneer e 28%, уточни Роман Поспишил, главен изпълнителен директор на Pioneer Asset Menagement (Чехия), който отговаря за целия регион на Централна и Източна Европа.

Според дългосрочните прогнози на Pioneer Investments конкретно за българския пазар, „ако 7% от спестяванията на населението се прехвърлят във фондове и Pioneer запази пазарен дял от около 20%, то в следващите 10 години активите на дружеството ще се удвоят и ще достигнат 252 млн. евро“.

Сред инвеститорите физически лица във фонда преобладават предимно частните и заможните клиенти, които имат вече определен размер заделени спестявания. Инвеститорите, които не разполагат с големи капитали, се възползват от предимствата на продукта „Спестовен план“, чрез който инвестицията във фондовете става чрез равни месечни вноски. Например минималната първоначална сума в този случай трябва да е 1000 лева, като се препоръчва инвестицията да е за период над 5 години. Към края на май тази година Pioneer Investments отчита над 12 хил. активни спестовни плана и 6000 преки инвеститори.

Станете почитател на Класа