Обама: САЩ са в дълбока рецесия, трябва още време за възстановяване

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Съединените щати са в много дълбока рецесия и ще трябва доста време, докато икономиката се възстанови, предаде Асошиейтед прес. Забавящото се темпо на загубата на работни места е добър знак за американската икономика, но аз не съм удовлетворен, посочи Обама.
Барак Обама се срещна в Белия дом с високопоставени представители на администрацията във връзка с актуализацията на неговия план за стимулиране на икономиката на стойност 787 милиарда долара. Той изтъкна, че иска да ускори паричните потоци от стимулиращия пакет за борба с безработицата. Президентът на САЩ каза също, че иска малкият бизнес да потърси нови клиенти и че домакинствата трябва да бъдат в състояние да плащат сметките си, а младите хора - да си намират работа.
Междувременно Wall Street Journal съобщи, че администрацията на американския президент желае европейските страни също да поставят своите търговски банки на по-строги публични "тестове на натиск", за да гарантират, че финансовите институции може да оцелеят, ако има по-нататъшно влошаване на икономическата конюнктура.
От МВФ също смятат, че липсва проактивна стратегия за справяне с отслабналата финансова система в eврозоната. В публикуван вчера анализ на Амброуз Еванс-Притчард в UK Telegraph се казва, че банките в еврозоната се нуждаят от по-нататъшно повишение на техния капитал в размер на 375 млрд. долара спрямо нужните 250 млрд. долара за американските банки.



СБ: Китайската икономика ще изведе света от кризата
Стабилният китайски ръст може да спомогне за излизането на света от настоящата глобална криза, коментира управителят на Световната банка Робърт Зелик по време на икономическа конференция в Канада. След като стана ясно, че китайският ръст през първата четвърт на годината надхвърля всички очаквания, Зелик коментира, че Китай може да стане катализатор за световно икономическо възстановяване.
Всяка прогноза в тези условия е опасна, но мисля, че е вероятно Китай да изненада в положителна насока, уточни Зелик. Според него китайският ръст е не само стабилизираща сила, но и сила, която ще изведе системата от кризата.

Станете почитател на Класа